Home Servicii Pentru ce este nevoie de un evaluator autorizat?

Pentru ce este nevoie de un evaluator autorizat?

by Dinu Alexandra

Un evaluator autorizat se va dovedi cea mai buna solutie pentru persoanele care vor sa vanda sau sa inchirieze o locuinta sau un teren. De asemenea, serviciile unui evaluator sunt utile si in cazul in care se doreste ipotecarea unei cladiri sau a unui teren pentru ca, prin intermediul acestora, se va stabili valoarea reala a proprietatilor.

Evaluator autorizat pentru vanzarea unui apartament

Inainte de a pune anuntul de vanzare, fiecare proprietar ar trebui sa apeleze la serviciile unui evaluator care sa determine valoarea reala a imobilului. Valoarea unui apartament este definita de mai multe aspecte. Cele de natura interioara sunt cele care vizeaza aspectul general al casei si numarul de camere. De exemplu, daca exista racordare la reteaua de termoficare si apartamentul nu are centrala proprie pretul se poate micsora, pentru ca se stie ca iarna cei care se muta acolo trebuie sa apeleze la solutii suplimentare de incalzire. Un evaluator autorizat va tine cont de toate aspectele.

Pentru vanzarea unui apartament conteaza daca acesta este renovat recent, daca instalatiile functioneaza corespunzator, vechimea acestor instalatii si modul in care se prezinta peretii si podelele. Spre exemplu, o casa cu parchet din lemn masiv va costa mai mult decat una identica, dar fara parchet. Etajul la care este amplasat apartamentul va face, de asemenea, ca pretul sa fie diferit, avand in vedere faptul ca apartamentele de la ultimele etaje sunt mai ieftine decat cele de mai jos, iar pretul scade odata cu inaltimea, cele mai ieftine apartamente fiind cele amplasate direct sub acoperis.

Cele mai citite articole

Ulterior se va trece la evaluarea blocului. Daca blocul este constructie noua pretul creste comparativ cu blocurile vechi. In plus, daca blocul are bulina rosie de cutremure se va diminua si mai mult pretul apartamentului, chiar daca el arata foarte bine.

Un apartament situat intr-un bloc cu lift costa mai mult decat unul dintr-un bloc fara lift, in care accesul se face exclusiv pe scari.

Dupa aceasta analiza se trece la pasul urmator si anume la analizarea zonei in care se afla blocul, la facilitatile din jur si la vecini. Blocul se afla intr-o zona linistita? Sunt raportate scandaluri in zona? Este o scoala sau o gradinita in apropiere? Cat de departe este prima statie de taxi, tramvai, autobuz sau metrou? Cat de departe sunt magazinele alimentare si supermarketurile? Exista loc de parcare acoperit? Dar neacoperit? Parcarea se plateste sau fiecare apartament vine la pachet cu locul sau de parcare? Toate aceste detalii vor modifica semnificativ pretul unui apartament, insa doar un evaluator va sti sa spuna cat de mult se diminueaza sau creste pretul.

Pentru a nu risca o supraevaluare sau o subevaluare a locuintei, proprietarul ar trebui sa apeleze la serviciile unui evaluator profesionist care va sti exact cum sa determine pretul corect in cel mai scurt timp.

De asemenea evaluatorul are atributia de a face o analiza comparativa a preturilor practicate in aceeasi zona sau in zone similare pentru a determina cea mai realista valoare.

Cele mai citite articole

You may also like