Nautul este o planta leguminoasa si este foarte popular in tarile din Orientul Mijlociu, India, China si Spania. Nautul contine foarte mult fier, magneziu, dar si calciu, seleniu, potasiu, mangan, cupru, zinc, acid folic, vitamina B, C si A.
Ofera satietate si ajuta in curele de slabire
Nautul, prin fibrele pe care le contine, ajuta la instalarea mai rapida a senzatiei de satietate. Astfel poti sa mananci mai putin, sa te simti satul mai mult timp si sa ai control asupra apetitului pana la urmatoarea masa. Pentru ca are foarte putine grasimi si multe fibre insolubile, nautul poate fi foarte util in curele de slabire. Este benefic si pentru persoanele care sufera adesea de constipatie.
Proteine si colesterol. Nautul este o buna optiune pentru cei care au un stil de viata vegan si pentru perioadele de post. El poate inlocui cu succes proteinele din carne. De asemenea, are un efect benefic si in ceea ce priveste colesterolul. Daca mananci naut, vei reusi sa reduci nivelul de colesterol rau din sange si asta va ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare.
Cele mai citite articole
Mod de preparare
Pentru a pregati nautul este necesar sa il lasi la inmuiat peste noapte, circa 10-12 ore. Trebuie pusa apa de 5-6 ori mai multa decat nautul. A doua zi se scurge si se spala, apoi se fierbe in alta apa (de doua ori mai multa decat nautul). E bine sa fiarba la foc mic si de obicei poate sa dureze o ora, doua, depinde. Nautul arabesc se gateste cel mai repede. Daca face spuma, trebuie curatata.
Poti sa faci o mancare din naut, hummus, un piure din naut, pateu sau iahnie. Pentru mancarea de naut ii fierbi si ii schimbi apa de 2-3 ori. Dupa ce a fiert, calesti ceapa separat si adaugi niste ardei rosu, ceapa verde, pui apa si lasi sa fiarba putin, apoi adaugi bulion. La final pui nautul fiert, amesteci, mai lasi sa fiarba 10-15 minute si adaugi patrunjel sau marar.
Nautul il poti include in diverse tipuri de mancare, in budinci (cu spanac, de exemplu), in chiftele sau in droburi vegetariene cu orez si legume. Sau folosesti boabele fierte pentru a le include in alte preparate, precum salatele.