Home Viata sanatoasa Primele semne ale parodontozei – la ce să fii atent?

Primele semne ale parodontozei – la ce să fii atent?

by GetLokal.ro

Parodontoza este o problemă orală cu care se confruntă 8 din 10 români. De cele mai multe ori, pacienții ajung la medicul stomatolog atunci când este mult prea târziu și sunt în pragul de a-și pierde dinții. De ce să ajungi în această situație când poți cere ajutor încă de la primele semne? În stadiile incipiente, tratamentul este mult mai ușor și mai rapid, inflamația este stopată și dantura salvată. 

Igiena orală precară – principala cauză a parodontozei

Totul pornește de la o igienă orală precară (aceasta este și una dintre cele mai frecvente cauze parodontoză) – în momentul în care nu periezi corect dinții, placa bacteriană se depune pe suprafața lor și se transformă treptat în tartru. În momentul în care apar sângerările după periaj, chiar și în cazul în care folosești o periuță de dinți moale, trebuie să îți pui un semn de întrebare și să programezi o vizită la medic. În acest stadiu, totul se poate rezolva cu un detartraj profesional. 

Dacă amâni vizita și ignori sângerările gingiilor, afecțiunea începe să se agraveze treptat și să se transforme în gingivită. Vorbim aici de o inflamație vizibilă a gingiilor, culoare se schimbă, la fel și textura. Gingiile sănătoase sunt roz și ferme, iar în momentul în care apare gingivita, ele devin roșiatice și își pierd din fermitate. Deja lucrurile se agravează din ce în ce mai tare și în orice moment poate să intervină retracția gingivală – gingiile se desprind de pe suprafața dinților, lasă rădăcina expusă și provoacă dureri. Ești cu un pas mai aproape de boala parodontală și de pierderea dinților. În această situație, medicul va prescrie pentru retracție gingivală tratament ce are scopul de a elimina infecția și de a salva dinții cu probleme. 

Retracția gingivală contribuie la apariția parodontozei

Netratată, retracția gingivală duce la apariția pungilor parodontale care încep să acumuleze bacterii și tartru. Când se ajunge aici, semnele nu mai pot fi ignorate pentru că apar durerile ce cresc în intensitate. Tratamentul constă în curățarea și eliminarea pungilor parodontale, iar în cazurile mai grave, adiție osoasă sau grefe de țesut conjunctiv pentru ameliorarea aspectului inestetic provocat de retracția gingivală.

Dacă în continuare problemele orale sunt ignorate, ele continuă să se agraveze până în momentul în care dinții cad sau trebuie extrași pentru că nu mai pot fi salvați. Pare că de la acumularea plăcii bacteriene până la pierderea dinților este un drum lung, însă în realitate, aceste etape se pot succede rapid, mai ales dacă există și factori de risc. 

Ca o recapitulare, primul semn care te poate duce cu gândul la parodontoză este inflamarea și sângerarea gingiilor în timpul periajului dentar. Nu toate sângerările gingivale evoluează către o boală parodontală, unele pot avea la bază alte cauze. Însă, dacă mergi la medic pentru a identifica cauza sângerării și urmezi un tratament care să elimine această problemă, nu te vei mai confrunta cu dureri, retracții gingivale și pierderea dinților. Prevenția este întotdeauna cel mai bun tratament pentru orice afecțiune orală. Păstrează o igienă orală corectă, mergi periodic la medicul stomatolog și nu va trebui să îți faci griji pentru sănătatea dinților tăi. 

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like