Home Servicii Rolul releelor termice si cum poate fi ales modelul optim

Rolul releelor termice si cum poate fi ales modelul optim

by Dinu Alexandra

Rolul releelor termice si cum poate fi ales modelul optim

Fiecare persoana care tine la siguranta proprie ar trebui sa inteleaga notiunea de relee termice.

Acestea sunt aparate care au rolul de a proteja instalatia de suprasarcinile de durata. Ele functioneaza avand la baza proprietatea bimetalelor de a isi modifica forma in momentul in care temperatura lor se schimba. Un bimetal este de fapt o banda care se realizeaza din doua placi metalice care se imbina prin sudare, prin lipire sau prin nituire.

Aceste doua bimetale au un coeficient de dilatare termica diferit. In momentul in care se incalzeste, bimetalul se poate curba si va intrerupe circuitul de alimentare din instalatia care este protejata.

Relee termice – mod de functionare si avantaje

In instalatii cu relee termice rolul acestora este sa intrerupa circuitul din bobina contacorului care va intrerupe circuitul de alimentare din receptor si in modul acesta bimetalul din releul termic are rolul de a intrerupe curentii de valoare mica ce trec in general prin interiorul bobinei.

Cele mai citite articole

Bimetalul se incalzeste treptat, tinand cont de sarcina si de suprasarcina circuitului care este supravegheat. Pentru ca se departeaza contactul mobil de cel fix si acest lucru nu trebuie sa se faca lent, pentru a nu avea timp sa se produca un arc electric care poate genera sudarea sau lipirea contactelor, releele se echipeaza cu dispozitive de actionare speciale.

Un releu termic poate sa fie cu rearmare si fara sau poate fi prevazut cu un dispozitiv care blocheaza reanclasarea. Daca lipseste dispozitivul de blocare, instalatia protejata functioneaza intr-un mod nestabil si este conectata si deconectata in mod succesiv.

Reanclasarea se va face de obicei in mod manual sau automat. Un releu termic poate sa fie prevazut cu o banda din metal pentru compensare termica si aceasta va permite declansarea unei valori impuse a intensitatilor din circuit in mod independent de temperatura ambianta.

Instalatiile trifazate se protejeaza cu ajutorul blocului de relee termice, adica printr-un dispozitiv care este compus de fapt din 3 bimetale care se monteaza pe faze si care, cu ajutorul unei tije pe care o folosesc in comun, au rolul de a actiona sistemul unic de contacte. Blocurile de relee termice se vor executa cu sau fara un dispozitiv specific de actionare pentru functionarea in doua faze. Acest dispozitiv consta in faptul ca lipseste deformarea bimetalului in conformitate cu una din faze, iar sageata care rezulta se amplifica cu mult, in asa fel incat circuit de comanda este actionat mai repede.

Releele termice sunt dispozitive folosite in mod normal la protectia de suprasarcina in motoarele trifazate a-sincrone, astfel incat sa se evite functionarea lor in doua faze. Incalzirea bimetalelor se face direct in momentul in care benzile bimetalice sunt in circuitul supravegheat si curentul trece prin ele sau doar o parte din curent trece prin ele in momentul in care se foloseste si un sunt. Incalzirea indirecta apare in momentul in care benzile se incalzesc prin conductie sau prin radiatie. Acest proces de incalzire poate fi si mixt.

Cele mai citite articole

You may also like