Home Calatorii Locul din Romania unde poti ajunge si tu

Locul din Romania unde poti ajunge si tu

by GetLokal.ro

Ne-am obisnuit sa calatorim in locuri considerate „cele mai”, fara a observa comorile din ograda..

E si cazul unei asezari stravechi, situata pe malul drept al raului Iza, la 20 de kilometri spre sud-est de municipiul Sighetu Marmaţiei. Este vorba despre Barsana – localitatea vestita si la nivel international, pentru manastirea de maici pe care o gazduieşte. Locul unde este amplasata aceasta e de o frumusete aparte. La Barsana si azi se mai pastreaza obiceiuri de acum sute de ani. Cum ar fi faptul ca la slujba de duminica participa toata suflarea satului si toata lumea  poarta straie traditionale.

Localitatea Barsana a fost atestata documentar incepand cu 1326 cand, la 26 septembrie, regele Carol Robert emitea o diploma prin care sunt intarite drepturile de posesiune asupra mosiei Barsana, pentru cneazul Stanislau Barsan, care avea aceasta mosie cu drept de mostenire.

Traditia locala, sursa de inspiratie

La Barsana au existat doua vetre monahale, la aproximativ opt-noua kilometri departare una de alta: una in partea sud-estica a hotarului, in locul numit Valea Slatinei, iar alta in partea sud-vestica a hotarului. Cea din partea sud-vestica e atestata documentar de o diploma din 21 iulie 1390. Dupa traditie, Manastirea din Humana a dispărut in secolul al XVIII-lea, cand au fost distruse mai multe manastiri de pe teritoriul Transilvaniei. Amintirea vechii manastiri n-a disparut din memoria credinciosilor, dar nici dorinta de a avea alta in loc. Aceasta s-a concretizat abia în anul 1991 când a început adunarea lemnelor necesare de catre preotul din zona si localnici. Doi ani mai tarziu a fost sfintita piatra de temelie, iar IPS Justinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului anunta ca va fi o manastire de maici.

Folosind ca sursa de inspiratie traditia locala, toate cladirile din incinta manastirii sunt executate din lemn de stejar si pietre de rau, fiind ridicate de mesteri din localitate, asigurand astfel continuitatea artei cioplirii si imbinarii lemnului. Proiectul Manastirii „Soborul Sfintilor 12 Apostoli” – Barsana a fost gandit ca un ansamblu arhitectural deosebit.

Bine de stiut: Acces si descriere „obiective” de vizitat

-Accesul la manastirea Barsana: La 23 km de orașul Sighetul Marmației, pe DJ 185, în satul Bârsana. În fața mănăstirii se găsește o parcare mare în care vă puteți lăsa mașina. Urcăm pe un drum circa 100 m și ajungem la intrarea principală a mănăstirii, la turnul clopotniță.

-Biserica nouă a fost construită în intervalul 1993–1995. Este amplasată în partea estică a complexului monahal fiind destinată săvârșirii cultului. Ea este în același timp centrul spiritual și compozițional al intregului ansamblu.

Cele mai citite articole

-Biserica a fost proiectata in urmatoarele dimensiuni: 22,57 metri lungime, 12,20 metri latime si 57 metri inaltime, numarandu-se printre cele mai inalte constructii de lemn din Europa.

-Biserica concentreaza toate spatiile caracteristice unui lacas de cult ortodox: pridvor, pronaos (tinda), naos, altar. Pridvorul este construit din lemn de stejar sculptat cu ornamente specifice artei maramureșene. În pridvor, care este situat deasupra demisolului se ajunge pe două scari laterale. Turnul este plasat deasupra pronaosului și este prevazut cu foisor si coif prelung. Acoperisul de sindrila de brad este lucrat in stil „coada de randunica”. Are streasina dubla si formeaza o adevarata dantelarie in lemn. Crucea de fier are înălțimea de șapte metri și greutatea de cinci sute de kilograme.

-Altarul de vara a fost construit intre 1996-1997. Este realizat in acelasi stil specific arhitecturii populare din Maramureș. Se găsește în mijlocul ansamblului monahal, în jurul lui pivotând restul clădirilor. Aici se oficiază slujbele pe timp de vară. Casa maicilor de la manastirea Barsana se afla in partea de nord-vest a ansamblului manastiresc si este o cladire cu trei nivele: demisol, parter si etaj. Clădirea are in fatada, la fiecare nivel, terase impodobite cu flori.

-Aghiasmatarul completeaza ansamblul manastiresc si se afla intr-un loc central. Are patru intrari, iar în mijloc o fântană. Acesta evocă constructiile anexă, de pe langă basilicile paleocrestine în care se săvârșea și se păstra aghiasma.

-Toate cladirile din ansamblul manastiresc de la Barsana au fost construite in stil popular maramuresan. Interiorul manastirii este de asemenea deosebit si trebuie vizitat cu atentie.

-In decembrie 1999 biserica a fost inclusa pe lista de patrimoniu cultural mondial UNESCO impreuna cu alte sapte biserici din județul Maramureș. Biserica din lemn din Barsana face parte din ansamblul bisericilor din stilul maramuresean de mici dimensiuni care se impune atât prin valoarea sa  artistica, cat si prin valoarea sa istorica.

Nu va ramane altceva de facut decat ca, printre drumurile voastre in strainatate sa includeti drumuri si prin Romania, deoarece si aici puteti gasi locuri de care poate nu ati auzit niciodata.

Cele mai citite articole

You may also like