Home Utile Scaunul auto cu Isofix – tot ce trebuie să știi

Scaunul auto cu Isofix – tot ce trebuie să știi

by GetLokal.ro

A sosit momentul să cumperi scaunul auto pentru copilul tău, dar nu ești familiarizat cu modelele de pe piață? În prezent, sistemul Isofix și sistemul de prindere pe bază de centură sunt singurele omologate.

Metoda de fixare a scaunului auto prin intermediul sistemului ISOFIX nu era atât de populară în urmă cu câțiva ani, când puține mașini erau echipate cu el în România. Astăzi, termenul a ajuns pe buzele a tot mai mulți părinți grație beneficiilor pe care le oferă.

Citește în continuare ce înseamnă scaunul auto cu Isofix, cum funcționează și ce avantaje oferă.

Ce înseamnă scaunul auto cu Isofix?

Sistemul Isofix, prescurtarea de la International Standard Organization Fix, reprezintă un standard de siguranță în domeniul auto. Acesta permite scaunului auto pentru bebeluși să fie fixat fără să mai fie necesară centura mașinii.

Inovația a luat naștere în anul 1997, când producătorul de scaune auto Britax Romer în parteneriat cu constructorul auto Volkswagen, și-au unit forțele pentru ca micuții să fie în siguranță în timpul deplasărilor cu mașina.

Cum funcționează scaunul auto cu Isofix?

Sistemul de prindere ISOFIX pentru scaunele auto presupune existența a două componente: prima piesă face parte din vehicol, iar a doua este inclusă în scaunul auto al copilului.

Mai exact, sunt două bare metalice cu doi clești special concepuți pentru fixare, care sunt montate în partea din spate, jos, a banchetei mașinii. De aceste bare urmează să fie ancorat scaunul copilului. Asigură-te că s-a auzit sunetul de cuplare și că scaunul nu mai poate fi detașat. Atunci când dorești să desprinzi scaunul auto cu Isofix, este suficient să apeși butoanele de pe scaunul copilului.

Unii producătorii semnalizează prezența sistemului Isofix printr-o etichetă atașată de scaunul auto din spate. Dacă nu apare această etichetă, poți să simți sistemul atunci când treci mâna între șezutul și spătarul banchetei. La mașinile mai vechi s-ar putea să nu fie montat, așa că se poate folosi centura.

Este indicat să verifici din timp dacă mașina permite montarea unui scaun auto cu Isofix. Te poți informa și din cartea tehnică a mașinii ca să vezi dacă are această dotare.

Scaunul auto cu Isofix – care sunt avantajele?

Sistemul Isofix oferă câteva avantaje pentru care este extrem de apreciat. Specialiștii spun că acesta reduce riscul instalării incorecte, 94% dintre părinți folosindu-l corect. Mai mult de atât, instalarea este rapidă și facilă, așa că nu necesită ajutor de specialitate.

Încă un beneficiu important al sistemului Isofix este că oferă permanent o conexiune sigură între mașină și scaunul auto, fără riscul de desfacere. Părinții pot uita de grija că scaunul auto ar putea să alunece ori să se răstoarne.

Până la momentul actual, scaunul auto cu Isofix s-a dovedit a fi cea mai sigură metodă de fixare. Scaunul copilului nu se mișcă în caz de frânare bruscă ori în alte situații neplăcute, astfel că îl protejează pe micuț.

sursa foto: Unsplash.com

You may also like