Tot mai multe magazine online oferă panouri solare online, lucru total de înțeles în condițiile în care resursele energetice clasice s-au redus drastic în ultima vreme, fapt ce conduce la creșterea tarifelor pe care consumatorii casnici le au de plătit lunar la curentul electric și la apa caldă.
Sistemele bazate pe panouri solare se pot împărți în două mari categorii:
– sisteme solare autonome;
– sisteme solare combinate sau hibride.
Un sistem autonom de panouri solare se caracterizează prin faptul că funcționează independent de alte surse de energie. Doar că acest lucru presupune că, pentru a fi rentabile, soarele ar trebui ca să strălucească cu putere un număr de zile foarte mare din an, lucru ce nu se întâmplă din nefericire pe meleagurile noastre mioritice. Ce-i drept, cu atâtea schimbări climatice, nu prea știm ce ne va aduce viitorul și dacă nu cumva, peste un număr de ani, nu prea mulți, vom crede că suntem în Africa, nu în bătrâna noastră Europă.
Deocamdată deficiența cea mai mare a unui sistem autonom de panouri solare este aceea că în lipsa soarelui, mai ales iarna, proprietarii imobilului ce și-au instalat un astfel de kit-ul solar pot rămâne fără curent electric și apă caldă menajeră exact când au mai mare de ele.
Sistemul de panouri solare combinat sau hibrid, după cum mai este el denumit, pare a fi cel mai bun pentru condițiile existente în România la ora actuală.
Pe vreme călduroasă se obține energia necesară cu ajutorul celulelor solare, iar pe timp friguros se utilizează centrala termică ce funcționează cu gaz sau este racordată la rețeaua electrică de tip clasic pentru a se asigură necesitățile locuinței respective. Dacă condițiile permit, chiar și niște șeminee cu serpentină sunt bune, deoarece prin modul constructiv pot ca să asigure apa caldă menajeră necesară, plus căldura în casă.
Alege sistemul de panouri solare calibrat cu nevoile tale
Magazinele online de specialitate încep să ofere celor interesați sisteme de panouri solare de diverse forme și dimensiuni, provenind de la producători renumiți pe plan internațional, iar prețurile au ajuns să fie mult mai accesibile decât erau ele la momentul în care au fost aduse inițial în România. Să nu uităm nici de subvențiile acordate de stat în acest sens.
Evident, acest mod de obținere a energiei electrice este mai la îndemâna proprietarilor de locuințe la curte, deoarece un proprietar de apartament de bloc din oraș se confruntă cu problema obiectivă amplasării respectivelor panouri solare.
Totuși, chiar și fericiții care locuiesc la curte trebuie să se orienteze spre un sistem de panouri solare astfel calibrat ca dimensiuni pentru a avea puterea de le asigura măcar în parte necesarul de curent electric și căldură dorit. De aceea, de multe ori este nevoie de cineva de specialitate care să îi sfătuiască ce anume să cumpere, așa încât să își poată face un calcul corect inclusiv cu privire la timpul necesar pentru amortizarea investiției.
Fiecare gospodărie are necesitățile proprii de energie și de apă caldă. Astăzi unii își doresc un sistem cu o putere mai redusă, care să le asigure numai iluminarea unei case de vacanță, pe când alții doresc să acopere cu ajutorul acestui tip de energie produse în mod ecologic necesarul întregii proprietăți unde locuiesc în mod curent. Evident, prețurile diferă foarte mult în raport de sistemele alese, de producător și de rentabilitate.
În orice caz, energia solară este deocamdată energia viitorului, deoarece reprezintă o sursă ecologică, componentele din care sunt fabricate celulele solare afectând în proporție foarte mică mediul înconjurător comparativ cu dezastrul de terminat de arderea combustibililor fosili. Până la energia free de care vorbea Tesla mai trebuie ca să așteptăm un pic.