Home Utile Soluții de fixare pentru lemn: 4 șuruburi pentru construcții și mobilier

Soluții de fixare pentru lemn: 4 șuruburi pentru construcții și mobilier

by GetLokal.ro

Fixarea adecvată a lemnului este esențială în construcții și producția de mobilier. Trebuie să ai în vedere evitarea problemelor generate de uscarea scândurilor, ruperea fibrei lemnului sau instabilitatea asamblărilor. De aceea, pentru a menține integritatea proiectului pe termen lung, trebuie să alegi soluțiile optime de fixare. Explorăm în acest articol 4 tipuri de șuruburi pentru construcții și mobilier care te vor ajuta să-ți realizezi cu succes proiectele. 

Șuruburi pentru dulgherie

Pentru fixarea diferitelor structuri sau construcții de lemn se utilizează șuruburi pentru dulgherie. Acestea pot avea lungimi ce depășesc 30 cm, vârful este ascuțit, iar filetul prezent parțial pe tijă. Pentru a preveni crăparea lemnului, mijlocul tijei prezintă o freză – niște striații care ajută la îndepărtarea rumegușului și lărgește fibrele. Capul poate fi înecat sau plat, pentru o finisare mai netedă, cilindric sau bombat. Amprenta Torx oferă un control mai bun și previne alunecarea bitului din șurub în timpul lucrului. Se montează cu șurubelnițe electrice sau pneumatice. 

Având în vedere faptul că lemnul utilizat în construcții sau mobilier poate avea o umiditate variabilă și poate suferi schimbări dimensionale, șurubul de dulgherie trebuie să prezinte o foarte bună rezistență la smulgere și elasticitate. Când lemnul se usucă, poate întinde șurubul. De aceea, șuruburile pentru dulgherie potrivite trebuie să aibă o lungime cât mai mare fără filet. 

Șuruburi pentru lemn

Spre deosebire de șuruburile pentru dulgherie, cele pentru lemn pun mai puțin accent pe rezistența la smulgere. De aceea, au filete cu unghiuri mai largi și vârfuri mai late. Au, de obicei, capete înecate, pentru o fixare mai adâncă în lemn și o finisare netedă. Se utilizează la asamblarea mobilierului, construcția de garduri, porți și alte proiecte de tâmplărie sau bricolaj. 

La îmbinarea pieselor din lemn de diferite esențe, a plăcilor aglomerate și a feroneriei sunt foarte utile șuruburile pentru lemn, cu filet complet sau parțial și vârf autoforant. Atunci când fixezi balamalele pe mobilier, este important ca șuruburile să ofere o fixare sigură și o estetică plăcută. Sunt adecvate, în acest caz, șuruburile cu cap îngropat și filet complet, fără incizor la vârf, care vor oferi o fixare puternică, o finisare curată și netedă, fără a sparge sau ciobi materialul în timpul înșurubării. 

Șuruburi care formează sau taie filet

Cele mai citite articole

Șuruburile autofiletante și autoforante sunt cele care pot forma și tăia filet în materialele de îmbinat, oferind astfel o fixare mai puternică și simplificând procesul asamblării. Autofiletantele pot avea un vârf obtuz, și atunci vor necesita o gaură pilot cu un diametru mai mic decât al tijei șurubului, însă cele cu vârf ascuțit pot fi montate fără pregăurire. La fel și șuruburile autoforante, al căror vârf în formă de burghiu poate chiar găuri lemnul. 

Șuruburile autofiletante și autoforante sunt folosite pentru a fixa piesele împreună într-un mod sigur și solid. În construcții, îmbină structurile și materialele de construcție. În realizarea mobilierului, contribuie la asamblarea pieselor, ancorându-le împreună cu precizie și soliditate. 

Șuruburi metrice pentru asamblări

Șuruburile metrice reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de fileturi utilizate la nivel global pentru conectarea diverselor componente. Fiind fabricate în conformitate cu standarde internaționale, care stabilesc dimensiunile, formele, toleranțele și proprietățile lor mecanice, șuruburile metrice sunt utilizate frecvent în asamblări de mobilier care implică piulițe. 

Șuruburile metrice cu cap hexagonal oferă o fixare puternică și sunt ușor de strâns cu o cheie adecvată. Cele cu cap înecat se integrează perfect în suprafața materialului și oferă o finisare netedă, iar șuruburile cu cap cilindric sunt des utilizate în industria mobilierului, deoarece nu ies în relief și nu interferează cu aspectul pieselor.

Fiecare tip de șurub are rolul său specific în construcția și asamblarea mobilierului, ajutând la crearea de structuri robuste și durabile. Ia în considerare aspectele de mai sus și asigură-te că alegi șuruburile potrivite pentru proiectele în care fixezi componente din lemn. 

Cele mai citite articole

You may also like