Home Utile Specificațiile pe care trebuie să le aibă un laptop de gaming

Specificațiile pe care trebuie să le aibă un laptop de gaming

by GetLokal.ro

Odată cu evoluția tehnologică, jocurile au atins standarde foarte înalte, care necesită un hardware pe măsură. Dacă vrei să te apuci serios de gaming, trebuie să ai în vedere câteva criterii pe care componenta hardware trebuie neapărat să le îndeplinească.

Atât un PC pentru gaming, cât și un laptop pentru gaming necesită anumite dotări care să-ți permită să joci jocurile preferate fără probleme. Jocurile care sunt în trend în prezent, dar și cele care vor mai apărea, nu sunt suportate de orice laptop. Fiecare laptop este proiectat diferit și are recomandări de utilizare diferite. Prin urmare, iată care sunt specificațiile pe care trebuie să le cauți la un laptop de gaming.

 

Procesor

Procesorul, supranumit și „creierul computerului”, este printre cele mai importante piese care influențează experiența de gaming. Acesta procesează, calculează și controlează tot ceea ce se întâmplă în joc. Ca să ruleze în condiții optime, jocurile necesită un procesor puternic. Pentru gaming, un procesor I7 este perfect, dar și procesorul I5 este acceptabil. Frecvența procesorului în cazul unui laptop de gaming trebuie să fie de minim 3.0 GHz. De asemenea, se recomandă ca acesta să aibă între 4 și 8 nuclee.

Placa video

Placa video, supranumită și „inima jocului”, este componenta fără de care jocul nu poate rula. Placa video are rolul de a proiecta pe ecran imaginile controlate de procesor. De aceea, ca să obții o grafică foarte bună a jocurilor, ai nevoie de o placă video de calitate. Se recomandă o placă video cu memorie dedicată, deoarece majoritatea jocurilor necesită acest tip de grafică. Totuși, specificațiile acesteia depind și de rezoluția imaginii. Un video RAM (VRAM) de 4GB este potrivit pentru un joc de 1080p, însă pentru imaginile mai detaliate, ai nevoie de cel puțin 8 GB VRAM.

Memoria RAM

Nu alege niciodată un laptop cu memoria RAM mai mică de 8 GB, dacă vrei să îl utilizezi pentru gaming. 8 GB sunt de multe ori suficienți, astfel încât jocurile să funcționeze optim. Ideal ar fi să alegi unul cu memorie RAM de 16 GB, însă mai mult decât atât chiar nu este necesar. De asemenea, poți achiziționa unul cu 8 GB RAM, pe care mai apoi să-l actualizezi din acest punct de vedere, dacă consideri că este necesar. Cu alte cuvinte, poți face upgrade memoriei RAM de la 8 GB la 16 GB.

Rata de refresh

Pentru laptopuri de gaming performante trebuie să ai o rată de refresh de minim 144 Hz, astfel încât imaginile în mișcare să ruleze lin. O rată de refresh mai mică de atât creează probleme în ceea ce privește mișcarea, pentru că redă imaginile cu o oarecare întârziere. Acest lucru te dezvantajează în timpul jocului.

Portabilitate

Cele mai citite articole

În funcție de preferințe și nevoi, poți alege un laptop mai mult sau mai puțin portabil. Cel mai portabil laptop este cel de 13-14 inch. Un astfel de notebook are, de obicei, o greutate mică (în jur de 2 kg), dar și o baterie durabilă. Totuși, procesorul și placa video nu sunt destul de puternice la acest tip de laptop. Laptopul de 17-18 inch este cel mai puțin portabil, având o greutate mai mare. În schimb, celelalte componente sunt mai performante.

Tastatură

Butoanele tastaturii trebuie să aibă o adâncime de 1,5-2 mm la apăsare, astfel încât utilizarea tastaturii să fie confortabilă. De asemenea, forța de apăsare trebuie să fie de 60-70 g. Ar fi bine ca aceasta să fi iluminată cu leduri, pentru a vedea butoanele când joci într-o încăpere întunecată. Funcția anti-ghosting este o necesitate, deoarece în jocuri poate fi nevoie să apeși o combinație de taste simultan. O tastatură obișnuită, fără această funcție, nu îți permite să apeși mai mult de 3 taste în același timp.

Display

Rezoluția minimă pe care trebuie să o cauți la un laptop este cea de 1920×1080, astfel încât să îți ofere o imagine clară și detaliată. Evită display-ul touchscreen, deoarece scade puterea bateriei și creează un aspect de strălucire la nivelul ecranului.

Baterie

Bateria nu contează atât de mult la un laptop de gaming. Jocurile consumă oricum bateria destul de repede. Trebuie să te concentrezi pe celelalte caracteristici, atunci când alegi un laptop de gaming. Pentru o performanță ridicată, trebuie să îl conectezi la priză în timpul jocului.

Stocare

Este recomandat să alegi un laptop ce este dotat și cu SSD și cu HDD. Un HDD de 1 TB cu 7200 rpm este ideal. SSD-ul ar trebui să fie de 512 GB.

 

 

Așadar, fii atent la aceste specificații ale laptopului de gaming, astfel încât jocurile să funcționeze la capacitate maximă.

Cele mai citite articole

You may also like