Home Utile Stilul clasic de design interior: 4 idei de amenajare a dormitorului

Stilul clasic de design interior: 4 idei de amenajare a dormitorului

by GetLokal.ro

Amenajarea dormitorului în stil clasic îţi oferă un sentiment de linişte şi relaxare atemporală. Indiferent de tendinţele momentului, care se succed cu rapiditate, camera ta de odihnă va rămâne un sanctuar. De la bun început trebuie să ştii că clasic nu înseamnă învechit sau demodat. Dimpotrivă, înseamnă mereu actual, ca un prezent continuu al eleganţei. Designul tradiţional pentru dormitor are câteva caracteristici pe care va trebui să le respecţi. Iată câteva idei pe care le poţi implementa în casa ta:

Pat masiv

În dormitorul clasic, patul reprezintă elementul protagonist al camerei. Lemnul este materialul tradiţional, însă nici metalul nu lipseşte din anumite interpretări. Alegerea o faci în funcţie de suprafaţă, gust şi buget. Cel puţin o latură a patului este lipită de perete, iar în dreptul capului se înalţă tăblia care poate fi simplă sau capitonată. Dacă alegi un pat metalic, barele din fier au finisaje dintre cele mai elegante.

Simetria elementelor

În camera de odihnă amenajată în stil clasic trebuie să ai totul la îndemână. De o parte şi de cealaltă a patului se fixează două noptiere, în general din acelaşi material. Acestea reprezintă suporturi pentru corpurile de iluminat de veghe sau de citit, pentru cărţi, ceasul de mână, bijuterii, creme de noapte sau alte obiecte pe care doreşti să le ai la îndemână. În privinţa obiectelor de mobilier, amenajarea tradiţională presupune utilizarea de seturi din mai multe piese: pat, noptiere şi dulap sau şifonier. Simetria dintre elemente depinde de configuraţia camerei. În funcţie de suprafaţă şi de raportul dintre laturile pereţilor vei putea alege amplasamentul şifonierului faţă de pat.  

Aşternuturi de calitate

Cele mai citite articole

Dacă mobilierul ţine de design şi utilitate, confortul ţi-l oferă alte două elemente esenţiale: salteaua şi lenjeria de pat. Pentru ambele, dimensiunile sunt impuse de cadrul pe care vor fi aşezate. În privinţa materialelor, acestea trebuie să fie de cea mai bună calitate. Salteaua controlează şi influenţează în mare măsură calitatea somnului, aşadar ai tot interesul să fie una cu proprietăţi dovedite. Ceea ce atingi atunci când te aşezi în pat este lenjeria. Alege pentru odihnă materiale naturale şi fine care să-ţi sporească sentimentul de confort şi relaxare. În timpul zilei poţi alege dintr-o gamă variată de cuverturi clasice de pat, care au un aspect plăcut, se integrează perfect în stilul dorit şi protejează lenjeria.

Covoare în toate laturile

În dormitorul clasic, răsfăţul începe de la nivelul tălpilor. Dimineaţa când te trezeşti şi te ridic din pat, indiferent ce parte alegi, piciorul nu trebuie să intre în contact cu podeaua rece, ci cu un covor fin. În funcţie de suprafaţa şi dispunerea camerei poţi avea un covor imens care acoperă patul de jur împrejur sau modele mai mici, tip traversă, în fiecare latură. Forma nu este obligatoriu să fie pătrată, un covor rotund sau oval se potriveşte la fel de bine. În privinţa culorilor şi a modelului, acestea sunt de cele mai multe ori complementare mobilierului şi pereţilor. Cu toate acestea, atunci când tonul general al camerei este alb sau uni, poţi alege textilele de pe pardoseală drept pată de culoare sau element de design distinct.

Dormitorul reprezintă un spaţiu intim, păstrat departe de privirile oaspeţilor. Dacă livingul este expus privirilor celor ce îţi trec pragul, atunci când te retragi în dormitor ai parte de un tratament aparte. Cheia reuşitei în amenajarea unui dormitor clasic o reprezintă armonizarea dintre elementele existente. Numărul obiectelor de mobilier depinde de suprafaţa camerei, însă dispunerea lor trebuie să respecte principiul simetriei. În privinţa materialelor, culorilor şi modelelor existente, tradiţionalul integrează tot ce este mai bun din majoritatea stilurilor de design consacrate.

Cele mai citite articole

You may also like