Home Evenimente Tu ce hăinuțe de botez alegi pentru copilul tău?

Tu ce hăinuțe de botez alegi pentru copilul tău?

by Dinu Alexandra

Într-o țară ca a noastră, unde oamenii au convingerea că micuțul lor va fi protejat întreaga lui viață de către divinitate dacă este botezat în biserică, creștinarea este un eveniment extrem de important.

Dacă în alte zone ale lumii, aderarea la o anumită religie este o opțiune ce se ia când persoana în cauză are discernământ, de multe ori la vârsta adultă, în România părinții sunt aceia ce decid pentru nou-născutul lor.

Se consideră că prin cufundarea în cristelniță bebelușul este iertat de păcatul strămoșesc și poate ca să își înceapă viața de la un moment T Zero, în care puritatea lui este maximă.

Deoarece de cele mai multe ori botezul se face la o vârstă foarte fragedă, chiar înainte de vârsta de un an, o mare problemă pentru părinți și nași este aceea a alegerii celor mai potrivite costumașe botez.

Vârsta minimă (conform preoților) la care un sugar poate să fie botezat este de cel puțin o lună și jumătate – două luni, deoarece anterior copilașul este mult prea sensibil pentru a fi scufundat în apa din cristelniță, așa cum se întâmplă la ortodocși.

Varianta soft este întâlnită la catolici, unde apa se toarnă pe capul copilului, în timp ce la protestanți copilul este doar stropit ușor cu apă.

Cele mai citite articole

Pentru că reguli există doar referitoare la vârsta minimă recomandată pentru botez, există și copii care sunt botezați la 6 – 7 luni ori chiar mai mari.

Din acest motiv și ținutele pentru acest important eveniment din viața unui creștin sunt diverse, în raport de vârsta acelora ce le vor purta.

Deoarece în perioada modernă un botez este foarte asemănător cu o nuntă ca amploare, nelipsind nici fotograful care va imortaliza evenimentul în numeroase cadre fotografice și filme, nu este deloc de neglijat costumația copilului ce va fi creștinat.

Din fericire, în magazinele online de specializate se pot găsi acum la niște prețuri excelente rochițe pentru bebelușe extrem de drăguțe, precum și costumașe pentru băieței.

Ele sunt realizate cu o mare atenție la detalii, din materiale de cea mai bună calitate, din fibre naturale sau, în cazul în care la exterior sunt din polistiren, căptușelile sunt obligatoriu naturale, special alese ca să nu irite pielea foarte sensibilă a bebelușilor ce le vor îmbrăca.

O nouă modă tinde să se extindă mult, mai ales printre românii plecați în străinătate. Cei din diaspora încep ca să își îmbrace copiii în costumașe botez tradiționale românești, care, la scară mică arată asemenea acelora din diverse zone ale țării: Moldova, Maramureș Oltenia etc

În țară, în schimb, părinții moderni se orientează spre evenimente de botez tematice. Așa încât aleg rochițe și costumașe de prinți, prințese, eroi de basm sau film.

Oricum ar fi îmbrăcat copilașul ce va fi botezat, el face o mare trecere prin săvârșirea de către preot în biserică a ritualului specific, iar ceea ce va face pe mai departe va depinde ulterior doar de el însuși, precum și de contextul în care se va desfășura viața lui pe viitor. Auspiciile de la pleacă inițial sunt oricum deosebite.

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil