Home Film 10 filme care au facut istorie in 2013. Pun pariu ca nu ai vazut mai mult de jumatate din ele!

10 filme care au facut istorie in 2013. Pun pariu ca nu ai vazut mai mult de jumatate din ele!

by GetLokal.ro
filme la cinematograf

Cel mai greu a fost sa cream o lista de doar 9 filme. Motivul este evident, explicat mai sus. Dar vorba lunga, saracia omului asa ca urmeaza lista.

Ordinea este pur intamplatoare iar titlul filmului este lasat voit in engleza pentru ca traducerile nu le fac cinste de cele mai multe ori.

1 – Frozen

Sursă: imdb.com

Regia: Chris Buck and Jennifer Lee
Scenariu: Jennifer Lee (screenplay), and Chris Buck, Jennifer Lee, and Shane Morris (story)

108 minute

Actori: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff

Daca nu l-ai vazut, este un must! Ce ma bucura insa cel mai mult este faptul ca Disney a reinviat si se pare ca sunt sanse reale ca in 2014 sa asistam la o lupta pe viata si pe moarte intre Pixar si Disney. Ce pot spune, primesc bucuros spectacolul J

2 – Dallas Buyers Club

Sursă: imdb.com

Regia: Jean-Marc Vallée
Scenariul: Craig Borten and Melisa Wallack

117 minute

Actori: Jared Leto, Matthew McConaughey, Jennifer Garner

Tot ce putem spune este Mattew McConaughey este de nerecunoscut in roul sau! In sensul cel mai bun posibil! Daca vrei sa vezi cum un cowboy isi ia soarta in propriile maini si decide sa caute singur tratamentul portrivit pentru SIDA, maladia de care sufera, asta este filmul potrivit. Si daca acest lucru nu este suficient pentru a-ti capta atentia iti spun doar ca viata nu este asa cum crezi tu si ca ajutorul poate veni de unde te astepti mai putin – de exemplu, de la Rayo un transgender interpretat de Jared Leto.

3 – Frances Ha

Sursă: imdb.com

Regia: Noah Baumbach
Scenariul: Noah Baumbach and Greta Gerwig

Actori: Greta Gerwing, Adam Driver, Michaer Zegem

Filmat in alb si negru, acest film este cu siguranta cea mai buna reprezentare cinematografica a diferentelor de clase si a celor privilegiati. Toate acestea, intrepatrunse cu povestea unei dansatoare in varsta de 27 de ani care este “blocata” in adolescenta. Pe scurt, este povestea prieteniei dintre Frances Ha si Sophie.

4 – World War Z

Sursă: imdb.com

Regia: Marc Forster
Scenariul: Matthew Michael Carnahan, Drew Goddard, and Damon Lindelof (screeplay); Matthew Michael Carnahan and J. Michael Straczynski (story)

123 minute

Actori: Brad Pitt, Mireille Enos, Matthew Fox

Daca va spun ca filmul se bazeaza pe o serie de carti cu si despre zombie poate ca nu va spune nimic nou. Daca va spun ca actorul principal este nimeni altul decat Brad Pitt deja lucrurile stau putin altfel. Va recomand insa sa cititi cartile inainte sa vedeti filmul – nu pentru ca o sa pierdeti “inside jokes”, ci pentru a va da o perspectiva mai larga asupra subiectului. Sau puteti pur si simplu sa va uitati la scenele cu sange, de zombie, pe pereti si desigur la Brad cum alearga fie cu un topor fie cu un pistol in mana si absolut nimeni, dar nimeni nu-l prinde.

5 – Prisoners

Sursă: imdb.com

Regia: Denis Villeneuve
Scenariul: Aaron Guzikowski

153 minute

Actori: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Paul Dano

Indureratul tata Keller Dover (Hugh Jackman) decide sa sa isi salveze fetele rapite chiar de ziua Recunostintei… nu conteaza de ce, ci cum? Ei bine, rapeste si el pe cine gaseste prin apropiere – sa zicem pe Paul Dano, tipul pentru care poate sa bage mana in foc ca este faptasul. Filmul nu este pentru cei care cumpara medicamente de la farmacia Catena pentru ca scenele violente abunda – “spectaculos de brutal” este cuvantul potrivit pentru acest film.

Cele mai citite articole

6 – Before Midnight

Sursă: imdb.com

Regia: Richard Linklater
Scenariul: Richard Linklater, Julie Delpy, and Ethan Hawke

Actori: Julie Delpy, Ethan Hawke

Filmul face parte din una dintre cele mai reusite trilogii a ultimilor 20 de ani – 1995, 2004 si acum in 2013. Actiunea se intampla intr-un oras idilic, scaldat de soare, undeva in Grecia. Desi ar putea fi  un documentar marca Discovery, pelicula este o incursiune extrem de reala in viata de zi cu zi a unui cuplu. Se recomanda sa vizionati si primele parti, altfel unele glume de alcov o sa vi se para nesarate si, credeti-ne, au tot ce le trebuie pentru a fi perfecte!

7 – The Grandmaster

Sursă: imdb.com

Regia: Wong Kar-wai

Scenariul: Wong Kar-wai, Zou Jingzhi, and Xu Haofeng

130 minute

Actori: Zhang Ziyi, Tony Leund Chiu Wai, Chang Chen

Asteptam ouale si rosiile pe adresa redactiei la post restant – cum un film cu batai? Atat de previzibil. Atat de superficial… ei bine, da! Un film cu arte martiale care de la House of Flying Daggers nu a mai fost facut atat de bine! Ba nu… mint! Crouching Tiger, Hidden Dragon este urmatorul. Este un film epic in care binele invinge raul, desigur. Un film cu eroi plini de principii si de lectii de viata.

8 – American Hustle

Sursă: imdb.com

Regia: David O. Russell
Scenariul: Eric Singer and David O. Russell

138 minute

Actori: Jennifer Lawrence, Chritian Bale, Bradley Cooper

Bazat pe un fapt real intamplat prin anii ’70 in America, filmul este o capodopera… oare a cata oara am spus cuvantul asta pana acum – dar este si merita vazut! Are povestea la purtator, are controversa, are fir rosu, are tot ce-i trebuie! Mai mult? Scandalul Abscam (Google it), mita, congresmeni.

9 – Gravity

Sursă: imdb.com

Regia: Alfonso Cuarón
Scenariul: Alfonso Cuarón and Jonas Cuarón

91 minute

Actori: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris

Buget: 100 milioane dolari

Trebuia sa avem si un film SF in tot topul 2013, nu? Gravity a fost filmat in spatiu cum eu stiu sa ma dau cu schiurile prin casa… daca aveti dubii, nu. Nu stiu. Nu cred ca mai trebuie sa spunem ceva despre acest film ca deja s-a spus cam tot ce era de spus. Sfarsitul este putin ciudatel, insa, noroc ca avem imaginatie.

10 – Years a Slave

Sursă: imdb.com

Regia: Steve McQueen
Scenariul: John Ridley; based on the book by Solomon Northup

133 minute

Actori: Chiewetel Ejofor, Michael Fassbender, Brad Pitt

Nu stiu cum sa incep pentru a fi sigur ca sunt inteles. Avem asa: “sclava Isaura” si “don Fernando” – sau cum l-o mai fi chemand pe marele sef de plantatie din celebra telenovela. 12 Years of Slavery este povestea unei sclave povestita prin ochii ei. Un film ce ar trebui sa ruleze la orele de istorie prin generala si apoi prin liceu – poate, poate se intampla ceva si le mai trece unora de idealurile marete.

Cele mai citite articole

You may also like