Home Utile Autoritățile din New York au elaborat un nou plan în lupta contra rozătoarelor

Autoritățile din New York au elaborat un nou plan în lupta contra rozătoarelor

by Dinu Alexandra

New York a dezvăluit noua armă contra șoarecilor- un aparat anti-rozătoare bazat pe alcool.

Șoarecii sunt unul dintre aspectele negative ale vieții în unul dintre cele mai mari orașe din  America.  Locuitorii din New York sunt speriați de numărul mare de șoareci din trecerile de metrou sau de la platformele de colectare a deșeurilor.

Oficialii orașului au  investit milioane de dolari de-a lungul anilor, pentru a stopa invazia de dăunători din oraș, începând cu monitorizarea populațiilor de șoareci până la amplasarea substanțelor chimice în coșurile de gunoi. 

Noul instrument constă dintr-o ușă, ceva de mâncare pe post de capcană, și un vas plin cu alcool lichid. Autoritățile din New York asigură locuitorii că aceasta este cea mai revoluționară metodă de nimicire a șobolanilor.

Șoarecii sunt ademeniți cu o momeală, ulterior ajung în vasul cu alcool. Șobolanii urcă pe o scară pentru a mânca momeala. Un senzor se declanșează și aruncă șoarecele în lichid.  Odată ajunși acolo, șobolanii mor prin înec. Vasul are capacitate de a ucide 80 de rozătoare.

În timpul unei demonstrații a mașinii, lucrătorii de salubritate au deschis containerul, arătând mai mulți șobolani morți plutind într-un lichid verde. În perioada de probă, care a durat o lună, au fost uciși în jur de 107 de rozătoare în cele mai infectate locuri din Brooklyn.

Aparatul numit  Ekomille este importat din Italia și seamănă cu un dulap care are  înălțimea de aproximativ 60 cm, fiind dotat și cu o baterie.

Autoritățile asigură că procesul este unul  uman și prietenos cu mediul. Societatea civilă, însă, s-a divizat în două tabere. O parte dintre activiști cred că această metodă este eco-friendly, pe când altă parte afirmă că procesul este crud și înspăimântător. O asemenea organizație își susține poziția prin argumentul că aparatele cu alcool vor ucide șobolani la fața locului, dar nu vor face nimic pentru a reduce populația generală de rozătoare, care se reîntoarce atunci când animalele rămân fertile. Așadar, înecarea – ca intoxicația – va fi ineficientă pe termen lung.

Mii de locuitori a orașului New York se adresează anual la centrele medicale cu daune provocate de rozătoare. În oraș erau instituite celule de criză, mai multe familii simțindu-se traumatizate de dăunători.

În iulie 2017 autoritățile locale au anunțat un program de 32  milioane de dolari pentru a nimici rozătoarele. Proiectul consta din instalarea unor coșuri de gunoi mai rezistente și de informarea populației despre regulile de strângere a deșeurilor. De asemenea, se voia și crearea unei soluții care-i făcea pe șoareci infertili.

Aceste metode au fost ineficiente, ba din contra numărul rozătoarelor a crescut cu 38% față de anul trecut, ajungând la 17,353.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like