Home Gatit si Retete Camera frigorifică, un echipament cu mare impact în lumea de azi

Camera frigorifică, un echipament cu mare impact în lumea de azi

by GetLokal.ro

Folosirea unei camere frigorifice a devenit astăzi un lucru obișnuit pentru multe firme care își desfășoară activitatea în domeniul alimentației publice, dar și în cel farmaceutic, în domeniul industriei cosmetice și nu numai.

Înghețarea este una dintre cele mai vechi și mai utilizate metode de conservare a alimentelor, deoarece permite menținerea gustului, texturii și a valorii nutritive în alimente mai bine decât orice altă metodă cunoscută de omenire până în prezent. Procesul de înghețare este o aplicație a efectelor benefice ale temperaturilor scăzute la care microorganismele nu pot crește, iar reacțiile chimice sunt reduse extrem de mult.

Camera frigorifică, așa cum o cunoaștem noi acum, a fost inventată relativ recent, ea fiind utilizată la început pentru a transporta pe cale navală diferite produse de carmangerie de la mare distanță.

Refrigerarea a ajuns ca să facă parte din viața noastră de zi cu zi, dar calea a fost destul de anevoioasă.  Orientalii au fost primii care au observat că gheața le face băuturile mai gustoasă prin răcirea acestora. În vremea anticilor, inclusiv în Imperiul Roman, existau sclavi responsabili cu transportul gheții de pe vârfurile munților. Această gheață era depozitată în silozuri cu pereți de paie pentru utilizare ulterioară.

Ulterior, oamenii au fost tot mai interesați ca să găsească metode pentru a produce ei înșiși gheață și frig artificial.

Stocarea alimentelor la temperaturi scăzute a devenit cu timpul mult mai eficientă decât utilizarea metodelor tradiționale (uscarea, afumarea, sărarea).

Utilizările tehnicilor de răcire:

Frigul artificial a revoluționat industria în multe domenii:

  a sporit perioada de valabilitate a cărnii de porc și vită, a legumelor și fructelor, a produselor din pește, prin refrigerare și congelare în industria alimentară;

– fabricarea de medicamente s-a diversificat, la fel și conservarea produselor din acest sector;

– industria cosmetică s-a putut și ea dezvolta mai mult, prin apariția unor produse de o calitate deosebită, cu principii active mai eficiente timp mai îndelungat în condiții corecte de păstrare.

Camerele frigorifice, extrem de utile în stocarea alimentelor vegetale

Conservarea prin frig menține calitatea produselor agricole pe perioade lungi de depozitare. Și în cazul fructelor și legumelor, congelarea este considerată a fi mai bună decât deshidratarea, deoarece se păstrează calitățile organoleptice mai bine.

Congelarea în camere frigorifice a fost și este utilizată cu succes de comercianți pentru conservarea pe termen lung a multor alimente, oferind o durată de valabilitate semnificativ mai mare.

Procesul de congelare constă în scăderea temperaturii produsului la -18 ° C sau chiar mai jos. Starea fizică a materialului alimentar se modifică atunci când căldura este îndepărtată printr-o răcire la temperatura de congelare. Frigul anihilează creșterea microorganismelor și încetinește modificările chimice care afectează negativ calitatea alimentelor.

În concordanță cu noile tehnologii de procesare minimă a alimentelor, congelarea industrială este cea mai bună soluție cunoscută în acest moment pentru conservarea acestora timp mai extins. Chiar foarte îndelungat uneori.

Înghețarea necesită și cel mai scurt timp de procesare, comparativ cu afumarea sărarea sau alte metode de conservare clasice.

În plus, dacă ne referim la fructe și legume, procesul complet necesită mai puțină energie în comparație, iar tratamentele chimice periculoase pentru sănătatea umană nu sunt necesare.

Principalul avantaj al conservării fructelor prin înghețare este acela că sporește perioadele de vânzare a acestora chiar și în extrasezon.

În plus, fructele congelate pot fi transportate pe piețe îndepărtate, lucru deloc de neglijat în condițiile globalizării. De asemenea, conservarea prin înghețare face posibila prelucrarea produselor de fructe și legume pe tot parcursul anului.

Din acest motiv, echipamentele de tipul camerelor frigorifice sunt utile atât în depozitele producătorilor, dar și ale comercianților ce vând direct diverse produse către populație. Investițiile se recuperează rapid, deci merită achiziționate cu încredere.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like