Home Locuri Ce trebuie să aveți în vedere când închiriați un spațiu comercial

Ce trebuie să aveți în vedere când închiriați un spațiu comercial

by Dinu Alexandra

Când căutați unul sau chiar mai multe spații comerciale potrivite pentru afacerea dvs., depistarea acelora potrivite pentru scopul dvs. de business este doar începutul unui proces de tranzacționare, de multe ori complex și destul de îndelungat.

După ce ați ales locația, va trebui ca să ajungeți la un acord cu proprietarul cu privire la condițiile de cumpărare sau închiriere, după caz, cu privire la clauzele contractuale care sunt eligibile pentru ambele părți.

Mergeți la negocierea unui contract de locațiune alături de specialiști imobiliari de încredere!

Discutarea condițiilor comerciale de închiriere sau vânzare poate fi o experiență stresantă dacă nu ați mai făcut asta niciodată înainte și dacă nu aveți alături la tranzacționare niște oameni pricepuți (agenți imobiliari cu experiență în tranzacții de spații comerciale, avocați specializați în negocierea și redactarea de contracte de acest gen).

Ca instrument de pre-negociere, cercetarea chiriei pentru alte spații  amplasate în locații și dispunând de facilități comparabile este întotdeauna un pas înțelept.

Dacă veți avea aceste informații, veți fi deținătorul unei bune baze de plecare pentru discuțiile proprietarului, fie el persoană fizică sau dezvoltator de imobile cu destinație comercială. Altfel, nu veți putea ridica obiecții imbatabile, dacă ele există. Doar dacă acestea sunt fundamentate pe niște date pertinente, pe care le-ați cules în prealabil, singur sau cu ajutorul unor specialiști pricepuți în astfel de activități de cercetare a pieței imobiliare, veți putea să vă impuneți punctele de vedere în timpul negocierilor.

Odată ce ați strâns aceste date, eventual le-ați discutat pe larg și cu avocatul dvs., veți putea ca să mergeți cu încredere la negociere și să puteți obține niște condiții foarte avantajoase în care să puteți prelua în proprietate sau în locațiune spațiul comercial respectiv.

Și nu este vorba doar de informații cu privire la nivelul actual al vânzării sau închirierii de asemenea spații comerciale similare în zonă, ci și de cunoștințe legate de posibilele evoluții ale pieței imobiliare pe termen scurt și mediu. Aceste informații despre viitor sunt o mină de aur, pentru că pe baza lor veți putea să negociați în cunoștință de cauză nivelul chiriei. Dacă nu este unul acceptabil pentru prezent, dar și lunile sau chiar anii ce vor urma, este preferabil ca să vă retrageți din start.

Perioada de închiriere a unui spațiu comercial

Uneori, dacă vreți doar să închiriați un spațiu, nu să îl cumpărați, este mai bine pentru afacerea dvs. ca să îl luați doar pe 12 luni, urmând ca în contract să inserați și o clauză conform căreia să se poată prelungi durata de utilizare (automat sau prin renegociere) a respectivei locații cu destinație comercială.

Într-o economie fluctuantă, precum este cea românească, nu este profitabil ca să luați în chirie un spațiu pe o perioadă de 5 sau 10 ani, decât dacă stabiliți și niște reguli clare și avantajoase după care să puteți denunța contractul fără a fi obligat la plata unor despăgubiri împovărătoare către acela de la care l-ați închiriat.

Totuși, dacă sunteți mulțumit de locația respectivă și cererea de închiriere a companiei dvs. a fost aprobată de către proprietar, s-ar putea ca să vă convină uneori ca să preluați spațiul respectiv prin contractul de închiriere pe o perioadă mai îndelungată.

De exemplu, dacă aveți un restaurant sau o altă unitate de tip HoReCa, închirierea pe o perioadă prea scurtă poate să prejudicieze brandul dvs.

Dar pentru o afacere mică sau de amploare medie, fie ea și de alimentație publică, de cele mai multe ori o perioadă de unu sau de doi ani, cu perioade opționale de reînnoire este de obicei cea mai potrivită variantă pentru un chiriaș de spațiu comercial. O să aveți astfel suficient timp pentru a vă dezvolta afacerea și pentru a atrage clienții în acea locație, chiar dacă nu veți rămâne prea mult timp acolo și ulterior veți căuta o locație mai bună, după ce ați căpătat experiență în domeniul în care vă desfășurați activitatea.

Valoarea chiriei

Alături de alte costuri, în funcție de tipul particular al afacerii dvs., o chirie prea mare, mai ales dacă bugetul este limitat, s-ar putea ca să fie prea împovărătoare și să nu o puteți plăti la timp decât cu foarte mari eforturi.

Atenție și la așa-numitele costuri ascunse care pot include plăți unor lucrări de întreținere sau pentru asigurarea dotărilor. Ele pot să fie destul de importante. Se poate stabili prin contract ca ele să fie suportate parțial sau total de către proprietar.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like