Home Utile Cum alegi cel mai bun scaun auto pentru copii

Cum alegi cel mai bun scaun auto pentru copii

by GetLokal.ro

Să cumperi un scaun pentru copil este o misiune extrem de ușoară. Oferta din magazine este atât de generoasă, încât nu trebuie să te deplasezi prea departe pentru a face o achiziție. Dar întrebarea pe care trebuie să ți-o pui este: de ce cumpăr acest scaun auto? Dacă răspunsul este: pentru siguranța copilului, atunci înseamnă că ești un părinte responsabil care știe ce are de făcut. 

Când poți începe să folosești scaunul auto?

În calitate de proaspăt părinte, scaunul auto este una dintre cele mai importante achiziții de echipamente pe care le vei face. Încă din prima clipă în care poate fi transportat cu mașina, copilul are nevoie de un scaun auto care să îl protejeze. Chiar și pentru drumul de la spital spre casă, este nevoie să ai instalat scaunul auto pentru copii.

Care sunt principalele criterii pentru alegerea unui scaun pentru copii? 

Înainte de a cumpăra un scaun auto, trebuie să înțelegi care este principiul de funcționare al acestuia. Rolul lui nu este doar de a oferi confort copilului pe durata călătoriei cu mașina ci, în primul rând, de a-i oferi siguranță în cazul unui impact. 

Certificarea

Există numeroase organisme oficiale care testează și certifică scaunele auto. Datorită experienței acumulate de-a lungul anilor, aceste organisme au emis mai multe reglementări. Printre cele mai importante sunt cele care referă la modalitatea de testare a rezistenței la impact din față și din spate, sau din față, spate și din lateral. 

Vârsta copilului

Cele mai citite articole

Deși inițial acesta era singurul criteriu specificat, în ultimii ani a fost introdusă și înălțimea copilului. Astfel, scaunul auto pe care îl vei alege, va trebui să îndeplinească una dintre cele două condiții pentru a fi adecvat pentru nevoile voastre. 

  • pentru 0-6 luni este obligatorie scoica, un scaun auto destinat bebelușilor, care nu pot să se ridice în funduleț. În funcție de înălțimea copilului, scoica poate fi utilizată și după vârsta de 6 luni, deoarece oferă o poziție confortabilă și sigură.  
  • pentru 6 luni – 4 ani, se recomandă scaunele auto care se montează cu fața spre direcția de mers. Pentru siguranța copilului și susținerea lui în caz de impact, scaunul auto trebuie să aibă un ham în 6 puncte. 
  • Pentru 0 – 6 ani – poți alege un scaun auto convertibil, care își poate schimba poziția și poate fi montat atât cu fața cât și cu spatele la sensul de mers. Putând glisa pe niște șine, scaunul convertibil va fi poziționat inițial în poziția de scoică, iar odată cu trecerea timpului poate fi ridicat la verticală. 
  • Pentru 4 – 10 ani, poți opta deja pentru un înălțător, care este mai mic decât scaunul auto clasic. Scopul lui este să-l ridice puțin pe copil, astfel încât el să poată folosi centura auto pentru adulți. Condiția pentru folosirea centurii este ca ea se poziționeze corect în curba dintre gât și omoplați, astfel încât să ofere o susținere adecvată corpului. 

Protecție laterală în caz de impact

Deși nu este un criteriu obligatoriu pe care trebuie să îl îndeplinească scaunele auto certificate, protecția laterală este importantă pentru a maximiza siguranța copilului tău. 

Instalare ușoară

Ideal este să ai o mașină care să aibă montat sistemul ISOfix. Acesta este reprezentat de niște inele metalice care sunt poziționate între spătarul și bancheta scaunului din spate. Rolul lor este de a fixa scaunele auto ISOfix pentru copii, cu ajutorul unor elemente speciale. Rolul sistemului ISOfix este de a permite atât o instalare ușoară, cât și reglarea corectă, conform indicatorilor montați pe scaunul pentru copil. 

Utilizarea unui scaun auto adecvat este o decizie de viață și de moarte. Dacă nu este compatibil cu mașina, cu cel mic sau nu este instalat corect, scaunul auto poate devi un pericol foarte mare pentru copilul tău. Respectă recomandările de mai sus, astfel încât alegerea scaunului auto pentru copil să fie una inteligentă. 

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil