Este cert că pandemia a provocat o serie de schimbări dramatice, indiferent că vorbim de economie sau sănătate. Oamenii s-au confruntat cu provocări unice, caracterizate de o nesiguranță semnificativă, lucru ce a afectat multe aspecte ale vieții: stima de sine, relațiile interpersonale, viața profesională, etc.
De altfel, un studiu realizat în 2021 privind sănătatea mintală în România susține că numărul de oameni care se confruntă cu probleme mintale este în creștere, cei mai mulți având fie o tulburare psihică, fie comportamentală. Atât copiii, cât și adulții manifestă simptome de depresie, însă există o prevalență în rândul bărbaților.
Ce este sănătatea mintală?
Pentru o perioadă îndelungată de timp, sănătatea mintală a fost un subiect trecut cu vederea. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că izolarea, munca excesivă și stilul de viață agitat au condus la apariția unui nivel îngrijorător de stres.
Cele mai citite articole
Deși adesea este utilizată ca substitut pentru afecțiunile mintale, cum ar fi anxietatea sau alte probleme psihologice, sănătatea mintală este definită de specialiști altfel. Ea este o stare de bine în care fiecare persoană poate să își valorifice potențialul pentru a face față stresului vieții, pentru a lucra productiv și pentru a fi capabil să aducă o contribuție în comunitatea sa.
Cum ne putem da seama că sănătatea mintală este afectată?
Cele mai frecvente afecțiuni de natură psihologică sunt depresia, anxietatea, stresul cronic, furia, negativismul și nemulțumirea față de propria persoană, fenomene care se manifestă astfel:
- tulburări digestive;
- inflamații;
- creșterea ritmului cardiac;
- scăderea fluxului de sânge către inima;
- atacuri de panică;
- creșterea tensiunii arteriale;
- schimbări frecvente la nivelul stării de spirit, etc.
Care sunt beneficiile sănătății mintale?
Sănătatea mintală poate aduce numeroase avantaje pentru sănătatea generală a organismului nostru. Printre cele mai importante, enumerăm:
- asigură bunăstarea generală – adesea, afecțiunile de natură mintală influențează modul de gândire, de simțire și comportamentul. Prin urmare, nu vei mai putea face față stresului, nu vei mai reuși să rezolvi probleme, relațiile vor eșua și deciziile vor fi luate mult mai greu. De aceea, este imperativ să ai grijă de mintea ta la fel cum ai grijă de corpul tău.
- susține sănătate fizică – s-au realizat numeroase studii care arată că există o legătură puternică între sănătatea mintală și cea fizică. Din acest motiv, se observă că persoanele deprimate sau anxioase sunt mai predispuse la a dezvolta boli ale inimii sau probleme cronice de sănătate fizică (diabet, obezitate etc).
- sporește productivitatea – mai multe cercetări surprind faptul că atunci când ești stresat sau ai o stimă de sine scăzută, este dificil să te concentrezi asupra muncii și să fii productiv. Pe de altă parte, când ești sănătos din punct de vedere mintal, vei observa că vei fi mult mai eficient în ceea ce faci.
- fructifică relațiile – de cele mai multe ori, persoanele care simt un nivel superior de stres tind să interacționeze mai dificil cu ceilalți. Mai mult decât atât, studiile arată că persoanele cu tulburări de sănătate mintală dezvoltă problemele în relațiile pe care le au fie cu prietenii, fie cu persoana iubită.
- contribuie la crearea unei vieți fericite – dacă vei avea grijă de sănătatea ta mintală probabil că vei avea o viață mult mai fericită. De asemenea, sănătatea mintală îți permite să faci fața celor mai dificile probleme și provocări. Vei reuși să te adaptezi mai ușor și să ai o stimă de sine crescută.
Ce să faci dacă sănătatea ta mintală este afectată?
În situația în care întâmpini oricare dintre simptomele asociate afecțiunilor psihologice, este momentul să apelezi la un psiholog online. Dacă te întrebi de ce ai avea nevoie de ajutorul unui astfel de specialist, ei bine iată care sunt motivele:
- vei învăța să te descurci în orice situație;
- vei învăța să gestionezi simptomele afecțiunilor psihologice (de exemplu, atacurile de panică)
- vei deveni sănătos din toate punctele de vedere;
- vei îmbunătăți relațiile pe care le ai cu celelalte persoane;
- vei găsi un sens în viața de zi cu zi;
- vei fi mai productiv;
- te vei simți mai bine, etc.