Home Utile Emisiile GES – ce trebuie sa aiba in vedere agentii economici?

Emisiile GES – ce trebuie sa aiba in vedere agentii economici?

by GetLokal.ro

Activitatea umana este raspunzatoare pentru cresterea cantitatii de gaze cu efect de sera din ultimii ani. Din acest motiv, a aparut necesitatea de a stopa acest fenomen, cu efecte negative majore asupra mediului, in special prin incalzirea climatica accelerata. Astfel, fiecare antreprenor trebuie sa monitorizeze emisiile GES pe care afacerea sa le produce si sa gaseasca solutii de reducere a acestora. Iata ce masuri pot fi luate de companii in vederea tinerii sub control a efectelor incalzirii globale.

Ce pot face antreprenorii pentru reducerea emisiilor GES? 

Legislatia privind protectia mediului este complexa, iar obligatiile antreprenorilor pot fi dificil de indeplinit, fara o consultanta specializata. Specialistii te pot ajuta in acest demers, gestionand tot ce tine de documentatia specifica, cum ar fi Autorizatia de mediu de la Stratos, daca este cazul, sau alte activitati tehnice si operationale. De asemenea, antreprenorii trebuie sa indeplineasca toate prevederile legale in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera si sa intocmeasca un plan complet pentru a le diminua. Iata cateva actiuni pe care companiile le pot pune in aplicare pentru a lupta impotriva incalzirii globale: 

Masurarea si analizarea emisiilor de gaze cu efect de sera 

Un prim pas pentru agentii economici care isi doresc sa reduca efectele negative asupra mediului este masurarea gazelor cu efect de sera. In acest scop, acestia pot apela la servicii specializate, care pot ajuta companiile sa isi masoare emisiile de dioxid de carbon. Odata realizata aceasta analiza, vor fi evidentiate activitatile cele mai poluante, urmand sa se ia in considerare gasirea unor solutii eficiente. 

Reducerea consumului de energie 

Acordand mai multa atentie unor activitati de rutina zilnica, companiile isi pot reduce consumul de energie si, implicit, influența asupra climei. De asemenea, utilizarea surselor de energie regenerabila reprezinta o solutie interesanta. Pe scurt, orice masura prin care se incearca evitarea folosirii combustibililor fosili poate reduce semnificativ amprenta asupra mediului.

Cele mai citite articole

Reducerea cantitatii de deseuri

O alta modalitate prin care se poate diminua influența asupra mediului este prin reducerea cantitatii de deseuri generate, dar si printr-o evidenta corecta a acestora. Astfel, companiile sunt obligate sa incadreze fiecare tip de deseu generat si sa colecteze separat metalul, hartia, sticla si plasticul. Deseurile periculoase sunt o alta categorie ce trebuie colectata corespunzator, aici incadrandu-se electronicele si electrocasnicele sau vopselurile, diluantii si bateriile. Acestea contin substante chimice periculoase si reprezinta un pericol pentru sanatate.

Alegerea unor echipamente ecologice 

Utilizarea vehiculelor electrice este o masura de luat in calcul pentru multe companii, mai ales pentru cele care detin o flota mare de masini. De asemenea, pentru reinnoirea echipamentelor de lucru care nu mai pot fi reparate, se recomanda selectarea celor mai eficiente din punct de vedere energetic, dar si a celor durabile, care pot fi utilizate timp indelungat. 

Toate aceste masuri pot avea o influenta uriasa asupra provocarilor provenite din schimbarile climatice cu care se confrunta intreaga lume. Mobilizarea companiilor in tot acest demers va avea rezultate semnificative asupra incalzirii globale, efectele negative putand fi tinute sub control mult mai usor. Asadar, masurarea emisiilor GES si identificarea solutiilor trebuie sa se afle in atentia antreprenorilor care isi doresc sa integreze obiective de sustenabilitate in afacere. 

Sursa foto: pexels.com 

Cele mai citite articole

You may also like