Home Prin oras Galeriile Simeza – important reper in inima Bucurestiului

Galeriile Simeza – important reper in inima Bucurestiului

by GetLokal.ro

Reper cultural major pentru cariera artistică a multor generații de plasticieni, Galeria Simeza din Bucuresti s-a incetatenit drept o ampla platforma culturala pentru grafica si sculptura, deschisă – ca evenimente conexe expozitiilor – si pentru muzica, film, poezie, performance si dialoguri intre artisti curatori si public. Aproape ca nu mai e nevoie sa va spunem ca, Galeria Simeza este o galerie de artă cu expozitie permanentă. Situată pe Bulevardul Magheru din Capitală, langa Teatrul Nottara, gazduieste si expozitii de ceramica, sculptura, grafica si pictura in ulei.

Galeriile Simeza – Conectata la cultura romana 

Galeria Simeza este un spatiu expozitional al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, dedicat unui segment ce insumeaza aproape 600 de plasticieni, membri ai filialelor UAP București de grafică si sculptură. Aceasta galerie constituie un exemplu de longevitate, desi a trecut prin inchideri (2016) si redeschideri (2017),  reparatii si multe altele, de-a lungul timpului.

Prin urmare, galeria e un important reper din inima Bucurestiului, care a marcat cariera a generatii intregi de artisti plastici romani, fiind prin ea insasi un demers  de reconstituire a memoriei vizuale a orașului, pe care îl vrea conectat la dimensiunea sa culturală. Oferind astfel ocazia obiectelor artistice sa fie apreciate dincolo de cadrul expozitional. O asemenea galerie e un indemn ce ascunde o poveste, combinand spiritul contemporan si agitatia urbana, dand nastere unor modele, de urmat sau nu. Totodata, o asemenea galerie minimalista, comoda, incapatoare si versatila, spune o poveste surprinzatoare despre stare de bine si echilibru in arta.

Galeriile Simeza. Punct si de la capat

Expozitiile de aici cuprind un adevarat spectacol vizual, prin intrepatrunderea luminii si umbrelor, suprapunerea de texturi, jocul formelor si volumelor. Totul parca se deseneaza sub semnul timpului primenit, reconstruit prin culoare. O expozitie se inspira si din conceptul de memorie emotionala, dand mai departe menirea ei de neuitare. Ca este vorba despre un proiect international, ori multicultural, despre oras, despre raportarea la oraa, despre viata in oras, despre perspectiva artistului asupra artei urbane, ori a artei clasice, o expoziţie are menirea de a atrage un public cat mai larg si a-l educa. Ceea ce Galeria Simeza a reusit, luptand cu meandrele vremurilor. Aducand-si mereu viata artistica la normal, ca un fel de “punct si de la capat”. Vizitatorul galeriei poate intra cu gandul, trupul si spiritil, deoarece se spune ca unde este gandul, suntem si noi, sufletul si spiritul nostru. Si se poate spune ca artistii picteaza cu sufletul, nu cu mintea – ne place sa credem ca majoritatea fa casa cum faceau si taranii iconari.

Galeriile Simeza sau recuperarea valorii

Cele mai citite articole

In primul rand trebuie sa “lamurim” cuvantul “simeza”: Ce e aceea o simeza? Un panou pe care se aseaza sau care sustine tabloul intr-o galerie de pictura. Simplu si la obiect. In legatura cu ceea ce se petrece la Galeria Simeza, in prim plan stau seriile de restituiri de acte artistice. In incercarea de a recupera un trecut valoros, cu scopul de a creiona o istorie din care viitorul sa-si gaseasca propriul discurs artistic  coerent. Nu odata lucrările expuse au demonstrate ca sunt o mică parte din patrimoniul afectiv al Bucureştiului. Si ca puncteaza artişti și momente care au marcat istoria sa recentă. Arta transforma un oras, asa cum si orasul poate transforma arta.

Gazduind deopotriva expozitii de pictura, grafica, dar si de sculptura, fotografie sau alte ramuri ale artelor vizuale, Galeria Simeza este un spatiu de dimensiuni restranse (aproximativ 40 metri patrati), dar care ofera o atmosfera distinsa evenimentului.

Eveniment, manifest, la Galeriile Simeza

Dupa incendiul din clubul Colectiv, timp de un an, Galeria de arta Simeza a prezentat in fiecare marti, de la ora 19.00, ”Arta la fereastra Simeza”, un eveniment-manifest-protest: „O sala de expozitie este locul de intalnire dintre artist si lume. Existam atunci cand ne dezvaluim publicului, Fiti alaturi de noi istr-un protest care doreste sa intareasca prin cultura structuri subrede ale unor cladiri de patrimoniu lasate prea multi ani in asteptarea restaurarii. Proiectul «Arta la fereastra Simeza» este un gest cultural cu implicare civica, prin care va prezentam in fiecare saptamana, la geamul galeriei, lucrarile unor artisti, pentru a pastra continuitatea acestui spatiu expozitional deschis inca din 1960”. “Space is the breath of art”, spunea arhitectul american Frank Lloyd Wright.

Programele expozitionale de arta contemporana care au uneori loc aici, imbina  expunerea tinerilor artisti emergenti, cu cei deja consacrați. Prioritara pentru Galeria Simeza fiind vizibilitatea artistilor si a evenimentelor acestora. Un spatiu  spatiu efervescent, o platforma care permite intalnirea si colaborarea dintre artisti, designeri, arhitecti, curatori si oameni de comunicare. Totul pentru a oferi publicului o altfel de interactiune de arta, ceva in care sa simta ca e cu adevarat implicat.

 

Cele mai citite articole

You may also like