Pentru a preveni apariţia unor afecţiuni ale cavităţii bucale, dar şi pentru a ajunge la forme grave ale manifestării lor, se recomandă apelarea la metode de prevenţie, iar una din aceste metode este fluorizarea, efectuată în clinica Dental Elite cu mijloacele moderne şi aparatură de înaltă calitate.
Fluorizarea este o procedură stomatologică prin care se asigura prevenirea apariţiilor cariilor dentare, fluorul fiind singurul element care are proprietăţi carioprofilactice dovedite. Prin fluorizare se previne apariţia cariilor prin efectul de remineralizare asupra suprafeţei dentare demineralizate de acizii din placă bacteriana. În plus, fluorul are rolul de a sigila canaliculele dentinare, dar şi de a reduce sensibilitatea dentară.
Unde se efectuează fluorizarea dentară şi ce beneficii are?
Fluorizarea dentară este un procedeu recomandat pacienţilor de către medicii specialişti, un procedeu care se face numai în cadrul unui cabinet stomatologic, deşi poate fi realizat şi acasă, dar cu mari riscuri, prezenţa unui medic specialist fiind necesară şi benefică.
Cele mai citite articole
După igienizarea dentară, adică după detartraj, se aplică cu o pensulă specială fluorul în formă de pastă, gel sau lac, intrând mult mai uşor în suprafaţa dintelui, dacă dinţii sunt curăţaţi. Fluorizarea dentară profesională este un tratament nedureros care se aplică în cabinetul stomatologic şi nu costă mult, oferind beneficii importante în cazul mai multor probleme de sănătate şi de igiena orală precum:
- reducerea riscului apariţiei cariilor;
- diminuarea hipersensibilităţii la nivelul dinţilor;
- îmbunătăţirea stării de sănătate şi igiena orală în cazul pacienţilor care urmează un tratament ortodontic;
- protejează împotriva acizilor;
- întăreşte structura dinţilor;
- este benefic pentru pacienţii care au o cantitate salivara redusă sau pentru pacienţii care au rădăcinile dentare expuse;
- se recomandă înainte şi după folosirea produselor de albire profesională;
- este benefic pentru pacienţii cu structuri deficitare ale ţesuturilor dentare;
- este benefic pentru igienizarea danturii.
Produse folosite pentru fluorizarea dentară
Pentru aplicarea tratamentului de fluorizare dentară sunt folosite următoarele produse:
- fluorura de sodiu care se poate găsi sub formă de spumă, gel, soluţie sau lac şi este folosită în cadrul unui asemenea tratament, cu un gust acceptabil, fără adaos de arome. Este necesară aplicarea fluorurei de sodiu o dată la 3-6 luni în câte 4-5 şedinţe consecutive, fiind necesar un timp de acţiune de până al 4 minute;
- fluorura de staniu care se poate prepara pe loc şi are inclusiv proprietăţi anti-placa bacteriană. Aceasta are un gust foarte amar şi uneori poate provoca apariţia unor coloraţii brune la nivelul dinţilor;
- fosfat de fluor acidulat, care se poate găsi sub formă de gel, soluţie sau spumă şi are gust amar dar nu provoacă colorări dentare sau iritarea gingiilor, fiind aplicat de 2 ori pe an pentru a scădea incidența apariţiei cariei.
Tratamentul de fluorizare profesională presupune urmarea următorilor paşi importanţi:
- realizarea periajului profesional pentru a pregăti dantura de fluorizare;
- izolarea câmpului operator pentru a scădea riscul înghiţirii preparatului pe bază de fluor;
- aplicarea soluţiei cu fluor;
- menţinerea soluţiei în cavitatea orală în contact cu dinţii 30 de secunde până la 4 minute;
- evitarea clătirii gurii, consumului de alimente sau de lichide timp de 30 de minute.