Home Economie Recuperarea de creante in perioada pandemiei de coronavirus

Recuperarea de creante in perioada pandemiei de coronavirus

by GetLokal.ro

Pandemia de coronavirus a declansat o criza economica in lumea intreaga. Multi oameni au ramas fara joburi ori s-au trezit cu salariile diminuate. Totusi, coronavirusul nu va impiedica creditorii sa-i trimita in judecata pe cei care nu isi mai pot plati ratele si facturile.

In astfel de momente, ultima persoana despre care probabil vrei sa auzi este un recuperator de creante. Oficialii le sugereaza datornicilor sa incerce sa discute cu recuperatorii de creante, chiar daca nu sunt in masura sa efectueze imediat plati.

Daca esti in situatia de a nu-ti putea plati datoriile, fie ele simple facturi la utilitati sau ratele imobiliare, leasing, etc., este indicat sa vorbesti cu recuperatorii de creante dupa ce ai primit acasa o scrisoare prin care esti informat ca nu ai respectat termenele de plata. Odata ce iei legatura cu recuperatorii de creante, vei vedea daca este posibila stabilirea unei intelegeri, reesalonarea ratelor sau, pur si simplu, vei verifica daca datoria respectiva este cu adevarat a ta.

Trebuie sa stii ca unele firme de recuperat creante, precum KRUK Romania, unul dintre liderii  pietei de management al creantelor din Romania, adopta o strategie aparte, tinand foarte mult cont de situatia curenta a debitorilor si fiind dispuse sa ofere inclusiv consiliere financiara pentru a te ajuta sa gestionezi corect situatia dificila.

Potrivit legii, firmele de recuperare creante te pot contacta doar intre orele 9 si 20. Orice incalcare a acestei prevederi, poate aduce amenzi semnificative pentru cei care le incalca. In cazul in care apelurile devin insistente, orice debitor poate solicita recuperatorului printr-o scrisoare oficiala sa inceteze sa il mai sune, mentionand un alt mijloc de comunicare pe care il prefera: corespondenta prin e-mail sau notificarile scrise, de exemplu.

Cele mai citite articole

Sigur ca esti obligat in continuare sa iti platesti datoria, dar ai dreptul legal de a solicita sa nu mai fi contactat de recuperatorii, in cazul in care devin agasanti.

De asemenea, firmelor de recuperat creante nu li se permite sa foloseasca un limbaj vulgar, amenintari sau oricare alti termeni care atenteaza la demnitatea debitorului.

Mai trebuie sa stii ca daca banca la care ai un credit cesioneaza contractul de credit spre un recuperator de creante, fie recuperatorul, fie banca, trebuie sa te notifice in scris cu privire la acest lucru, iar tu ai dreptul, conform OUG 52/2016, sa contesti cesiunea creditului.

De asemenea, toate intelegerile dintre creditor si debitor se pot gace online. Clientii KRUK pot genera online angajamentul de plata si vor primi un link pe care il vor folosi pentru semnatura electronica.

 

 

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil