Home Evenimente Superstitii de Sanziene – ce sa faci ca sa iti visezi ursitul?

Superstitii de Sanziene – ce sa faci ca sa iti visezi ursitul?

by Dinu Alexandra

In Ardeal se foloseste numele de Sanziene, iar in Muntenia si Oltenia cel de Dragaica. Sarbatoarea de Sanziene are loc pe pe 24 iunie, de ziua nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, si e legata de cultul recoltei si al fecunditatii. Spre deosebire de Rusalii, despre care se crede ca sunt zane rele, Sanzielene sunt zane bune, care, insa, uneori, ii pot pedepsi pe pacatosi aducand vijelii, grindina si pierderea rodului. Se spune ca Sanzienele umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie cantand, dansand si impartind rodul, aducand fecunditate femeilor casatorite si mireasma florilor si lecuind oamenii de suferinte si boli.

Traditii si superstitii de Sanziene:

– In dimineata de Sanziene fetele tinere se spala, la rasaritul soarelui, cu roua de pe florile de sanziene.

– Fetele aduna sanzienele in buchete, fac cununi circulare si cruciforme sau le strang in buchetele care sunt puse pe porti si usi, spunandu-se ca ca ele vor ocroti casa si gospodaria de puterea fortelor malefice, aducand noroc, sanatate si belsug oamenilor, animalelor si semanaturilor.

– Un alt obicei de Sanziene spune ca, daca arunci cununa impletita pe casa iubitului si ramane pe acoperis, nunta va avea loc foarte curand, iar daca nu, va mai trebui sa mai astepti.

– Pentru a-si visa Ursitul, tinerele fete dorm cu flori de sanziene sub perna in noaptea de 23 spre 24 iunie.

– In unele zone fetele isi fac coronite din flori de sanziene si apoi le lasa peste noapte prin gradini. Daca dimineata coronitele sunt pline de roua, e semn sigur de maritis in vara aceasta.

– Pe 23 iunie, seara, gospodarii agata cununi de flori de sanziene la coltul casei orientat catre rasarit si daca, a doua zi, in coronite este prins par de la anumite animale sau puf / pene de la pasari, se considera ca anul va fi unul bun pentru cresterea acestor animale.

Cele mai citite articole

– Florile culese de Sanziene sunt prinse in coronite sau legate in forma de cruce si duse la biserica pentru a fi sfintite si apoi folosite in diverse ritualuri magice.

– Se crede ca de Sanziene este cel mai bun moment pentru culegerea plantelor medicinale.

– Tot in noaptea de Sanziene, in functie de Constelatia Gainusei, se determina perioada buna pentru semanatul graului de toamna.

– Se crede ca daca cucul nu canta inainte de Sanziene, inseamna ca vara va fi secetoasa; de aceea sarbatoarea de Sanziene se mai numeste si „Amutitul Cucului”.

– Pentru fertilitate, femeile se tavalesc prin roua de dimineata inainte de rasaritul soarelui, iar pentru a scapa de boli se scalda in ape curgatoare.

– Pentru alungarea spiritelor rele se aprind focuri si se striga in jurul lor.

– De Sanziene se fac si pomeni pentru pomenirea mortilor, iar la morminte se pun flori frumos mirositoare.

Tu ce traditii si superstitii de Sanziene cunosti si/sau respecti?

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil