Grădina este oaza de liniște și relaxare de pe lângă casă, iar pentru a rămâne așa trebuie să te preocupe și cum arată. Fiecare își amenajează grădina după propriile gusturi, însă este bine să mai tragi cu ochiul la și stilurile care sunt în vogă, pentru că poți „fura” câteva idei.
Dacă nu ești la curent cu subiectul, îți prezentăm mai jos care au fost cele mai populare stiluri de amenajare a grădinii în acest an.
Grădina în stil rustic
Stilul rustic prinde foarte bine la români, fie că este vorba despre grădină, de locuință, sau alimentele pe care le pun pe masă. O grădină rustică este ușor și ieftin de amenajat, pentru că se folosesc cu precădere materiale naturale. Predomină piatra și lemnul, iar decorul este completat cu decorațiuni tradiționale. Dacă vrei să-ți amenajezi grădina în stil rustic, va trebui să faci rost și de câteva ștergare și ulcioare. Acestea se potrivesc perfect ca decorațiuni, însă le poți da și o utilitate practică.
Florile constituie un alt element important, trebuie să fie cât mai multe și mai colorate. De asemenea, câteva straturi cultivate cu legume, de unde să te hrănești bio, completează tabloul unei grădini rustice perfecte.
Grădină sălbatică
Conceptul de grădină sălbatică nu înseamnă nici pe departe că trebuie să lași buruienile să crească la voia întâmplării și să-ți transforme curtea într-o mică junglă. În aceste context, „sălbatic” înseamnă „cât mai natural”, iar o astfel de grădină are nevoie de o îngrijire atentă.
Cele mai citite articole
Aleile nu trebuie să fie delimitate de borduri, iar pentru pavaj poți folosi doar piatră naturală sau pietriș. Gazonul nu se potrivește într-o grădină sălbatică, însă poți planta câteva petice de iarbă pe care să crească flori de câmp. De asemenea, florile și plantele întâlnite în mediul natural sunt recomandate pentru o astfel de grădină.
Grădina englezească
Elementul principal al unei astfel de grădini este gazonul englezesc, care trebuie să acopere cât mai mult din suprafața grădinii. Decorul se completează cu arbuști și plante decorative precum salvia, levănțica, nalba și alte plante cu un colorit bogat. Pentru a nu călca direct pe gazon, poți amenaja o alee cu pavaj Fantasia, care se potrivește perfect în decor.
Grădina mediteraneană
Dacă ai decis să-ți amenajezi grădina în stil mediteranean, trebuie să acorzi o atenție deosebită plantelor. Firește că sunt recomandate plante specifice zonei mediteraneene, care sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute din sezonul rece. Vorbim în primul rând de arbuști precum măslinul, leandrul sau lămâiul, pe care trebuie să-i plantezi în ghivece, ca să-i poți muta la căldură când vremea se răcește. Alte plante specifice sunt rozmarinul, busuiocul, menta, cimbrul, yucca și agavele. Acestea nu doar că vor oferi grădinii un aspect deosebit, dar vor înmiresma și aerul cu aromele lor specifice.
Grădina minimalistă
Este preferată de cei care nu sunt dispuși să-și rupă mult din timpul lor liber pentru a-și îngriji grădina. Simplitatea este caracteristica definitorie, iar o astfel de grădină amplifică și dimensiunea spațiului. Ca elemente principale, trebuie menționate gazonul, piatra și spațiul deschis. Culoarea predominantă este verdele gazonului, florile fiind mai puțin prezente. Spațiile din interiorul grădinii sunt bine determinate și limitate între ele cu gard viu.
Grădina acvatică
Amenajarea unei astfel de grădini este cea mai costisitoare dintre toate stilurile enumerate până acum, întrucât presupune dotări speciale. Ai nevoie și de un spațiu mai generos, unde să amenajezi un iaz sau un eleșteu. În funcție de preferințe, poți să construiești și o mini-cascadă sau o fântână arteziană, care vor avea nevoie de întreținere permanentă.
Sperăm că am reușit să îți furnizăm câteva idei utile și că deja ești nerăbdător să le pui în aplicare!