Calciul este mineralul prezent in cantitatea cea mai mare in corpul omenesc. Calciul contribuie, alaturi de fosfor, la mentinerea sanatatii oaselor si dintilor. Calciul impreuna cu magneziul este responsabil de sanatatea sistemului cardiovascular.
Aproape intreaga cantitate de calciu din corp este concentrata in oase si dinti. Un procent de 20% din intreaga cantitate de calciu din oase este resorbita si inlocuita in fiecare an. Raportul intre cantitatile de calciu si fosfor existente in organism trebuie sa fie de doi la unu (doua parti de calciu pentru o parte fosfor). Calciul nu poate fi absorbit decat in prezenta unei cantitati suficiente de vitamina D.
Material realizat cu sprijinul consultantului 121, Medic Byanca Ion Ce face calciul? Calciul mentine o buna stare de sanatate a oaselor si dintilor., asigura bataile regulate ale inimii., ajuta in tratamentul insomniilor. Calciul contribuie la metabolizarea fierului. Detine un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase, fiind un tonic al sistemului nervos. Afectiuni datorate carentei de calciu: rahitism, osteomalacie, oesteoporoza.
Suplimentele de calciu sunt, in mod obisnuit, disponibile sub forma de tablete de 250-500 mg. Faina de oase, altadata unul dintre cele mai uzuale suplimente de calciu, nu se mai recomanda a fi administrata din cauza potentialului continut de plumb. Insa gluconatul de calciu (sursa vegetala) si lactatul de calciu (un derivat al zaharurilor din lapte) sunt complet necontaminate de plumb si se absorb usor in organism.
Cea mai indicata forma de prezentare a suplimentelor sunt tabletele de calciu chelatizat. Multe sorturi de multivitamine si preparate minerale includ in compozitia lor calciu. Cantitatea de calciu din organism trebuie sa fie dubla fata de cea de magneziu. Dolomita este un produs natural care contine calciu si magneziu; nu necesita vitamina D pentru a fi asimilata. Cinci tablete de dolomita echivaleaza cu 750 mg calciu. Din pacate, insa, dolomita are un continut ridicat de plumb – fapt ce o face de nerecomandat pentru uzul farmaceutic.
Toxicitate, datorata excesului de calciu: poate duce la hipercalcemii. De asemenea, cantitati mari de calciu pot determina constipatii si riscuri crescute de infectii urinare.
Factori potrivnici absorbtiei: cantitati crescute de grasimi, acidul oxalic (din ciocolata, spanac, patrunjel, sfecla si revent) si acidul fitic (din cereale) pot impiedica absorbtia calciului in organism.
Cele mai citite articole
Sfaturi legate de administrarea calciului: Daca suferi de dureri dorsale, un supliment de calciu chelatizat sau de citrat de calciu te poate ajuta. Durerile menstruale pot fi ameliorate prin marirea dozei de calciu. Daca iti plac copanele de pui sau de curcan, si te afli in afara postului, nu te sfii sa le rontai; cartilagiile de la picioarele pasarilor au un continut ridicat de calciu.
Daca iei doze zilnice de 1500 mg calciu si ai o predispozitie la infectii urinare, este recomandat sa insotesti aceste suplimente cu suc de afine; sucul are proprietatea de a forma un invelis in jurul bacteriilor, impiedicandu-le sa se fixeze pe traiectul urinar. Adolescentii care sufera de asa – numitele „dureri de crestere” pot gasi alinare in marirea dozei de calciu. Hipoglicemicilor li se recomanda sporirea dozei de calciu (cel mai bine sub forma de citrat, 1000-1500 mg zilnic).
In cazul in care consumi multe bauturi racoritoare, nealcoolizate risti – din cauza continutului lor ridicat in fosfor – consumarea rapida a calciului din organism, avand drept rezultat o potentiala osteoporoza. Eficacitatea calciului este marita in prezenta vitaminelor A, C, D, si a fierului, magneziului si fosforului.
Absorbtia calciului in organism poate fi impiedicata de cantitatile crescute de grasimi, de acidul oxalic (din ciocolata, spanac, patrunjel, sfecla si revent) si de acidul fitic (din cereale). Calciul mentine inima puternica si nervii stabili, mentine tensiunea arteriala stabila, permite muschilor sa fie flexibili si impiedica formarea cheagurilor de sange.
Alimentele de post care contin calciu sunt: soia, alune, nuci, seminte de floare-soarelui, fasole uscata, conopida, broccoli, banana.
Necesarul zilnic de calciu este: Barbati (14-18 ani) 1300 mg (peste 50) 1200 mg
Femei (14-18 ani) 1000 mg (peste 50) 1200 mg In timpul sarcinii 1000 mg In timpul alaptarii 1000 mg
Gasesti toate informatiile de care ai nevoie privind mineralele si vitaminele – detalii despre doza zilnica necesara, probleme cauzate de deficit, alimente care le contin – in baza de date de vitamine si minerale.