Home Viata sanatoasa Simptomele care te anunță că ai pietre la rinichi și ce poți face în acest sens

Simptomele care te anunță că ai pietre la rinichi și ce poți face în acest sens

by GetLokal.ro

Pietrele la rinichi (calculii renari) sunt depozite dure formate din minerale și săruri care se dezvoltă în interiorul rinichilor. Ele pot apărea din mai multe motive, cum ar fi dieta, excesul de greutate corporală, anumite afecțiuni medicale, suplimente și medicamente specifice. Pietrele pot avea diferite dimensiuni, de la un bob de nisip până la o minge de golf. Anumite simptome pot semnaliza prezența calculilor renali. Tratamentul variază, de obicei, în funcție de dimensiunea pietrelor.

Durerea lombară, abdominală sau laterală

Această durere se numește colică renală și este una dintre caracteristicile comune ale prezenței pietrelor la rinichi. Colica renală este descrisă ca o durere intensă și ascuțită care se resimte în zona inferioară a spatelui, sub coaste, și se poate extinde către abdomenul inferior sau zona laterală a corpului.

În funcție de dimensiunea și poziția pietrelor, durerea poate varia în intensitate și locație. Unii pacienți pot experimenta disconfort sau durere într-una dintre aceste zone, în timp ce alții pot avea simptome mai severe și pot simți durere în mai multe locuri.

Durere și arsură în timpul urinării  

Litiaza renala (pietre la rinichi) se remarcă prin durere și arsură în timpul urinării (disurie), atunci când o piatră ajunge la nivelul ureterului sau interferează cu fluxul de urină. Durerea poate fi resimțită ca o senzație ascuțită. Acest simptom poate fi confundat cu o infecție a tractului urinar, așadar evaluarea unui medic specialist este esențială. Nu este exclus ca un pacient să aibă o infecție urinară concomitent cu pietrele la rinichi.

Prezența sângelui în urină

Prezența sângelui în urină (hematurie) este un simptom frecvent întâlnit la pacienții care au pietre la rinichi. Sângele din urină poate avea diferite culori, cum ar fi roșu, roz sau maro. În unele cazuri, sângele poate fi prezent sub formă de hematurie microscopică, ceea ce înseamnă că celulele de sânge din urină sunt prea mici pentru a fi văzute cu ochiul liber și pot fi detectate doar prin intermediul unui microscop.

Hematuria este un simptom și al altor afecțiuni, cum ar fi afecțiunile prostatei. Pentru a se stabili diagnosticul și a nu se confunda tratamentul pietrelor de rinichi cu tratament prostata, este esențial consultul unui medic specialist.

Urină tulbure cu miros neplăcut

Urina pacienților sănătoși ar trebui să fie limpede și să nu aibă un miros puternic. Urina tulbure sau cu miros neplăcut poate fi un semn al unei infecții în rinichi sau în altă parte a tractului urinar.

Mirosul neplăcut al urinei provine de la bacteriile care cauzează infecții ale tractului urinar, iar tulburarea urinei (piurie) indică un număr mai mare de celule albe prezente, decât în mod normal.

Unii pacienți prezintă și o infecție a tractului urinar, în afară de pietrele la rinichi, așadar acest simptom poate fi folositor în depistarea calculilor renali.

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

·       www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/symptoms-of-kidney-stones#symptoms, accesat la 01.12.2023;

·       www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/kidney-stones/, accesat la 01.12.2023;

·       www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-stones/symptoms-causes/syc-20355755, accesat la 01.12.2023;

·       www.kidney.org, https://www.kidney.org/atoz/content/kidneystones, accesat la 01.12.2023.

You may also like