Home Calatorii Pe locuri, fiți gata, începe festivalul Burning Man 2018

Pe locuri, fiți gata, începe festivalul Burning Man 2018

by GetLokal.ro
burning man festival

În cazul în care este pentru prima dată când auziți de festivalul Burning Man e bine să începem cu o scurtă istorie. În 1986 Larry Harvey și Jerry James s-au întâlnit cu mai mulți prieteni pe plaja Baker Beach din San Francisco. Aici cei doi au dat foc unui om făcut din lemn care măsura mai bine de 2 metri și jumătate. Harvey povestește despre această experiență ca fiind una spontană și “descriptivă” pentru el însuși. Chiar dacă pare greu de crezut aceasta a fost prima acțiune care a condus ani de zile mai târziu la un eveniment care adună mai bine de 50 de mii de oameni într-un singur loc.

Mai exact, dacă în 1986 la acțiune au participat 20 de oameni dintre care doi erau Larry Harvey și Jerry James, anul trecut peste 56.000 de oameni au fost parte din festival, iar ediția din acest an va aduna mai bine de 68.000 de doritori.

Festivalul Burning Man este despre libertate de exprimare, unitate, prezent, interacțiune cu alți oameni, lipsa tehnologiei și… magie ar spune unii. Practic, zeci de mii de oameni se adună în mijlocul deșertului pentru o săptămână timp în care nu au conexiune la internet, nici semnal de telefon, task-uri pentru job sau alte constrângeri legate de timp sau spațiu și renunță la orice activitate obișnuită pe care o fac zi de zi. Fiecare se comportă așa cum își dorește cu adevărat, fără să deranjeze într-un fel sau altul pe alți participanți la festival, care sunt de fapt fix în aceeași situație, adică rupți de realitatea lor de zi cu zi. Interacțiunea cu oameni necunoscuți este astfel mărită și comunicarea devine astfel mai autentică decât în orice altă situație. Nimeni nu judecă pe nimeni, iar mișcarea este un fel de experiment social inedit care a luat proporții foarte mari.

Burning Man este un festival unde participanții sunt invitați să danseze, să facă yoga, să participe la workshop-uri, să își facă prieteni noi. Se întinde pe câteva zile și, dacă privești evenimentul de la distanță, poți să juri că este un adevărat oraș unde locuiesc oameni de sute de ani. Lucru care nu ar fi tocmai greșit 100%, pentru că festivalul are reguli clare, iar cei care vin aici își construiesc practic propriul oraș. Nu ai voie să conduci, de fapt nici nu ai ce, pentru că prezența autovehiculelor este interzisă, nimeni nu are voie să aibă arme asupra sa, animale de companie sau artificii. De la un loc la altul participanții se pot deplasa doar cu bicicleta sau cu Art Cars, niște instalații artistice devenite adevărate opere de artă.

Cele mai citite articole

La finalul evenimentelor, locul din deșert este lăsat fix așa cum a fost găsit, adică fără nicio urmă de eveniment. În ultima zi a festivalului se dă foc templului unde timp de câteva zile oamenii s-au redescoperit prin dans, cântec, jocuri sau workshop-uri, pentru a readuce în prim plan faptul că oamenii sunt formați din amintiri și sentimente, nu din lucruri palpabile care pot să dispară.

Dacă vă sună la fel de minunat precum nouă, atunci mai trebuie să știți că pentru festivalul din acest an mai sunt locuri, dar trebuie să vă cumpărați un bilet – încă mai sunt disponibile, iar informații utile găsiți chiar pe site-ul oficial.

Bine de știut este și faptul că un bilet de avion dus – întors până în SUA în perioada festivalului costă undeva în jurul sumei de 650 de euro, la care se adaugă desigur și alte costuri, iar dacă mai punem la socoteală și viza obligatorie situația se complică, însă experiența din timpul festivalului este una ce nu se poate compara cu nimic altceva.

PS: Festivalul Burning Man are pagină oficială de Facebook și de scurt timp și cont oficial de YouTube.

Cele mai citite articole

You may also like