Home Utile Dezinfectarea corectă a mâinilor – Ghid pas cu pas

Dezinfectarea corectă a mâinilor – Ghid pas cu pas

by GetLokal.ro

Mâinile au un rol major în răspândirea microorganismelor și a bolilor, mai ales că, așa cu arată studiile microbiologice, germenii se pot transmite foarte ușor chiar și printr-o simplă strângere de mână. Așa că, dezinfectarea lor este absolut necesară pentru a reduce încărcătura microbiană, dar și pentru a ne proteja sănătatea. Ca să fii sigur că respecți aceste reguli de igienă, îți venim în ajutor cu sfaturi despre cum să-ți speli corect mâinile și despre cum să le dezinfectezi eficient.

Cum te speli corect pe mâini

Spălatul mâinilor poate părea o acțiune extrem de simplă, însă, acest lucru trebuie făcut în mod corect, pentru a îndepărta eficient toate bacteriile de pe suprafața pielii. Tot ce trebuie să faci este să urmezi câțiva pași simpli, pe care îi vei repeta de fiecare dată când te vei spăla pe mâini.

Prima dată, începe cu umezirea cu apă curată, apoi, aplică săpunul și săpunește bine, timp de cel puțin 20 de secunde. Apoi, freacă palmele cu o mișcare circulară dar insistă și pe dosul palmelor, împreunând degetele de la ambele mâini.  Nu uita ca, la final, să cureți bine și vârfurile degetelor, printr-o mișcare circulară, în ambele sensuri. După ce ai terminat, clătește-ți mâinile cu apă curată și șterge-te folosind un prosop curat sau șervețele de hârtie.

Când trebuie să te speli pe mâini

Spălatul pe mâini este cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirilor, așa că deprinderea acestui obicei ar trebui să joace un rol important în viața fiecăruia dintre noi. În timpul pandemiei de coronavirus, este necesar să te speli cât mai des pe mâini, mai ales, după ce vii de afară. După o călătorie cu autobuzul sau cu metroul, după ce ai îngrijit o persoană bolnavă sau după ce ai făcut cumpărături, este necesar să te speli pe mâini. De asemenea, este obligatoriu să te speli pe mâini înainte de a mânca sau a găti, înainte și după ce ai tratat niște răni sau tăieturi, sau după ce ai dus gunoiul.

Cum îți dezinfectezi corect mâinile

Dezinfectarea mâinilor trebuie să se realizeze după spălarea și uscarea prealabilă. Pentru o dezinfectare eficientă, este indicat să folosești cantitatea de produs indicată pe eticheta soluției respective. De obicei, pentru un plus de eficiență, specialiștii recomandă minim 3 ml de produs dezinfectant, timp de aproximativ 30 de secunde.

În ceea ce privește procedura de dezinfectare a mâinilor, este necesar să respecți următorii pași: aplică o cantitate suficientă de dezinfectant pentru mâini și distribuie uniform, fără a evita zona încheieturilor. Apoi, freacă bine palmele între ele de 5 ori. Încearcă să cureți cu interiorul palmei drepte exteriorul palmei stângi și viceversa. De asemenea, nu uita de spațiile dintre degete. La final, rotește vârfurile degetelor de la o mână, în mâna opusă. În general, timpul de reacție al substanțelor dezinfectante este de 30 de secunde.

Totuși, nu este recomandat să folosești în exces substanțe dezinfectante, deoarece acestea conțin alcool, care poate cauza uscarea pielii sau iritații. Pentru a evita apariția unor leziuni la nivelul pielii, poți folosi după dezinfectare, o cremă pe bază de glicerină, vitamina B5 sau vitamina E. Dacă nu ai o astfel de cremă, folosește un hidratant natural, cum ar fi uleiul de măsline, de struguri sau de cocos.

Greșeli legate de dezinfectarea mâinilor

Una dintre cele mai frecvente greșeli, în ceea ce privește dezinfectarea mâinilor, este utilizarea unor produse neavizate de Ministerul Sănătății. Pentru ca produsele dezinfectante să fie eficiente, acestea trebuie să corespundă criteriilor reglementate de instituțiile avizate din domeniul sănătății.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, dezinfectantul pentru mâini trebuie să aibă cel puțin 50-70% alcool. De asemenea, un dezinfectant pentru mâini de calitate nu lasă reziduuri pe piele, în urma utilizării, și nici nu provoacă iritații. Însă, specialiștii recomandă dezinfectanții care, pe lângă alcool, conțin și agenți de protecție, care hidratează pielea și unghiile.

O altă greșeală care poate afecta eficiența soluțiilor dezinfectante pentru mâini are legătură cu modul de păstrare a acestora. Este necesar ca astfel de produse să fie depozitate în anumite condiții termice – de regulă, la temperaturi între 5-25 de grade Celsius, ferite de razele soarelui.

În concluzie, mâinile au un rol major în răspândirea microorganismelor și a bolilor. Așa că dezinfectarea igienică a lor reprezintă cea mai importantă măsură pentru reducerea încărcăturii microbiene. În lipsa accesului la apă și săpun, un dezinfectant pentru mâini, pe bază de alcool, îndepărtează eficient toți germenii. Acum, găsești dezinfectant pentru mâini la preț avantajos pe IgienaPHS.ro, de unde poți alege dintr-o gama variată de produse de acest tip.

You may also like