Home Utile Care sunt cauzele durerilor de cap și cum le tratezi?

Care sunt cauzele durerilor de cap și cum le tratezi?

by GetLokal.ro
Care sunt cauzele durerilor de cap și cum le tratezi

Cel puțin o singură dată am suferit de dureri de cap, de-a lungul vieții noastre. Durerile de cap sunt diferite ca intensitate și au cauze multiple. În literatura de specialitate, cercetătorii menționează faptul că există peste 300 de tipuri de dureri de cap. Doar 10% au o cauză bine cunoscută.

Cauzele durerilor de cap

Nici în momentul de față nu se cunosc în totalitate cauzele care determină  apariția durerilor de cap. Conform multor studii de specialitate, craniul și țesutul cerebral nu declanșează aceste dureri deoarece la nivelul acestora nu se află terminații nervoase care să înregistreze senzația dureroasă respectivă.

La același nivel există multe vase de sânge, însă. Vasele de sânge sunt prezente și la nivelul gâtului și este foarte probabil ca durerile de cap să fie capabile să semnaleze aceste dureri, precum și țesuturile care se găsesc în preajma creierului sau nervii principali de la acest nivel.

Mușchii de la nivelul regiunii capului, dantura, pielea capului, de asemenea, pot genera și ele dureri de cap supărătoare.

Când trebuie să mergem la doctor?

Cele mai citite articole

Majoritatea durerilor de cap sunt trecătoare. O medicație ușoară, odihnă și o foarte bună relaxare pot fi necesare pentru a scăpa de acest disconfort. Există și situații în care, însă, nu sunt suficiente aceste lucruri. Este momentul în care ar trebui să ne îngrijorăm și să cerem părerea unui medic cât mai repede.

Cele mai frecvente forme de durere

Migrenele

Migrenele sunt cele mai frecvente dureri de cap întâlnite la foarte multe persoane. Ele au anumite caracteristici tipice și poate fi gestionată cu ajutorul medicamentelor. Se cunosc foarte multe migrena cauze , printre care: zgomote puternice, lumina foarte intensă, emoții puternice sau mirosuri tari. Migrenele pot fi, de asemenea, consecința unor boli secundare. Este foarte important să cerem părerea unui medic și să îi urmăm sfaturile pentru a descoperi din timp care este cauza ei. De cele mai multe ori, tratamentul acestora sau intarirea sistemului imunitar va determina chiar dispariția migrenelor.

Durerea de tip tensiune

Este o durere de cap surdă, greu se suportat. Este ca și când capul ar fi prins într-o menghină. Poate coborî la nivelul gâtului sau al umerilor uneori. Nu este foarte bine cunoscută senzația de tensiune pe care o generează. Este foarte posibil să fie declanșată de stres în exces, de lipsa somnului îndelungată sau de oboseala cronică. Avantajul în această situație este acela că durerea cedează, de cele mai multe ori, după administrarea unui analgezic sau al unui antiinflamator de tip Nurofen.

Cefaleea cluster

Apare mult mai frecvent la bărbați. Este o durere de cap caracterizată prin faptul că durerile sunt în grupuri (1-8 dureri pe zi), la intervale de 1-3 luni. Durează între 30 de minute și o oră. Pot apare sensibilitate mare la lumină și senzație de greață în timpul manifestării. Medicamentele analgezice nu ajută, comparativ cu durerea de tip tensiune. Se pot administra intravenos medicamente speciale sau pe cale nazală și orală.

Indiferent de forma de manifestare, orice durere de cap foarte intensă care nu cedează la tratament trebuie să fie în mod serios luată în considerare și să vă adresați medicului.

Cele mai citite articole

You may also like