Home Utile Care sunt cele mai uzuale scule de mână pe care e bine să le ai acasă?

Care sunt cele mai uzuale scule de mână pe care e bine să le ai acasă?

by GetLokal.ro

Cu toții avem acasă cel puțin o surubelniță, nu-i așa? Dar discuția despre ce scule de mână e bine să ai în casă este mult mai amplă. Hai să le luăm pe rând:

  1. Șurubelnița este folosită pentru înșurubarea/deșurubarea manuală a șuruburilor și este varianta manuală și ieftină a mașinii de înșurubat cu fir/acumulator. În funcție de forma șuruburilor, șurubelnița poate fi de mai multe feluri: cu profil PH (cruce), cu profil PZ (stea), cu profil hexagonal, cu profil torx (pentru șuruburi care au forma unei stele în șase colțuri), cu profil plat (pentru șuruburi cu fantă dreaptă), cu profil tubular etc.
  2. Patentul, spre deosebire de cleștele cu vârf lung (cu care ai acces în spațiile/deschiderile mai înguste datorită fălcilor conice), este cel mai la îndemână în momentul în care ai de prins/fixat diverse obiecte (datorită fălcilor late). În afară de patent și de cleștele cu vârf lung există și alte tipuri de clești, care sunt utilizați pentru domenii specifice: pentru dezizolat, tip menghină, de sertizat, pentru tăiat cabluri, pentru cuie, pentru țevi, pentru îndoit tablă, pentru perforat, pentru îmbinare gips-carton, reglabili,  etc.
  3. Cheile ar trebui să nu lipsească din trusa de scule de acasă, însă, pentru a strânge sau desface un șurub sau o piulită trebuie să cunoști dimensiunea acestora. Printre cele mai uzuale tipuri de chei se numără: 

– cheile combinate au un capăt cu cheie inelară și un capăt cu cheie fixă, ideal ar fi să aibă și clichet pentru o schimbare rapidă a direcției de lucru;

– cheile reglabile (deschiderea cheii se ajustează în limita intervalului ales);

– cheile hexagonale sunt utile atunci când ai de montat mobila, oferă precizie și sunt folosite atunci când accesul la șuruburi este dificil;

– cheile dinamometrice sunt folosite la schimbarea pneurilor;

– alte tipuri de chei: în trepte pentru calorifere, cu mâner în T, cu lanț, cu gheară, cu bandă, tip cruce pentru roți, tubulare etc.

Indiferent dacă vorbim despre chei, clești sau șurubelnițe este recomandat ca acestea să aibă izolație pentru a reduce riscul unei electrocutări.

  1. Ciocanele, în funcție de domeniul de utilizare, acestea pot fi de mai multe feluri: pentru zidărie, de lăcătușărie, de tâmplărie, de dulgherie, de tinichigerie, din plastic, din lemn, tip baros etc. Principalele caracteristici ale unui ciocan sunt: lungimea cozii, greutatea și forma capului.
  2. Instrumentele de măsură. În această categorie intră: ruleta, echerul, polobocul, lera de grosime, șublerul, metrul de grosime, micrometrul.
  3. Echipamente pentru zidărie și zugrăvit: scară, găleată, cuvă mortar, gletieră, mistrie, driscă, cancioc, șpaclu, cordon de trasaj, plumb pentru zidărie, schelă mobilă etc.
  4. Alte scule de mână: menghină, levier, teslă, rangă, daltă, nicovală de banc, capsator manual, rindea manuală, bandă izolatoare, bandă dublu adezivă, cutter.

Varianta cea mai simplă ar fi alegerea unei truse mixte de scule de mână care să fie pentru utilizare universală sau specifică, în funcție de nevoile tale: pentru electricieni, pentru zugravi, pentru mecanici, pentru tinichigerie, pentru domeniul auto. 

You may also like