Home Calatorii Se poate circula cu cauciucuri de vară, iarna? Dar cu cauciucuri de iarnă, vara? Ce spune legea? Cum este corect?

Se poate circula cu cauciucuri de vară, iarna? Dar cu cauciucuri de iarnă, vara? Ce spune legea? Cum este corect?

by GetLokal.ro

Unele din cele mai des întâlnite întrebări pe care şi le pun  conducătorii auto sunt: “pot circula cu cauciucuri de vară, iarna?” şi “pot circula cu anvelope de iarnă, vara?”. Ambele întrebări sunt de înţeles pentru că unii conducători auto doresc să facă o economie în ceea ce priveşte preţul plătit pentru schimbarea de cauciucuri din fiecare sezon, care costă cel puţin câteva zeci de lei, dar şi pentru că doresc să fie scutiţi de acest efort ce implică timp pierdut.

Se pot folosi cauciucurile de iarnă, vara?

Răspunsul este afirmativ, dar nu este recomandat. Pentru cei care ştiu ce înseamnă M+S la cauciucuri, ştiu şi cât de importantă este păstrarea acestora în cele mai bune condiţii pentru o perioadă îndelungată de timp. Anvelopele de iarnă se pot conduce vară, dar pe termen lung, acest “obicei” nu numai că nu va ajuta şoferii să facă economii, ci îi va costa mai mulţi bani şi va compromite performanța vehiculului. De aceea, producătorii de anvelope oferă mai multe tipuri de anvelope pentru diferite anotimpuri, cea mai bună opţiune fiind determinată de mai mulţi factori, incluzând stilul de conducere, performanța şi climatul.

Anvelopele care au marcajul m+s nu sunt recomandate a fi folosite pe timp de vară, adică pe toată perioada anului, pentru că:

  • se vor toci foarte repede şi va fi necesară schimbarea lor mult mai repede decât ar trebui;
  • pun în pericol siguranţa maşinii deoarece există riscul ca anvelopa de iarnă să nu funcţioneze în mod corespunzător la temperaturi foarte ridicate şi chair să explodeze;
  • se vor uza prematur şi vor deveni ineficiente pe perioada iernii, punând în pericol siguranţa conducătorului auto pe şosele.

Se pot folosi cauciucurile de vară, iarna?

Răspunsul este nu! Folosind cauciucurile de vară, iarnă, conducătorii auto nu numai că pun în pericol siguranţa lor şi a celorlalţi participanţi la trafic, ci comit o contravenţie şi riscă amenzi din clasa a IV-a de sancţiuni, cu până la 9-20 de puncte amendă şi până la 2900 de lei.

Cele mai citite articole

Cauciucurile de vara nu se pot folosi iarnă, dar anvelopele all season sunt permise? Răspunsul este afirmativ, deşi nu este recomandat. Anvelopele all-season sunt varianta “economică” a două seturi de anvelope, de vară şi de iarnă, ceea ce înseamnă că reglementările în vigoare nu interzic folosirea acestora nici vară,  nici iarnă, fiind adaptate pentru condiţii uşoare a ambelor anotimpuri, însă nu şi pentru temperaturi extreme. Utilizarea anvelopelor all season nu este sancționată conform legii, fiind adaptate şi pentru condiţiile de iarnă.

Ceea ce trebuie să ştie şoferii este că anvelopele all season nu reprezintă chiar cea mai bună soluţie pentru condiţiile de iarnă din ţară. Unii conducători auto aleg să folosească aceste anvelope toată perioada anului, deşi timpul de frânare în condiţii nefavorabile este mai scurt decât în cazul anvelopelor de iarnă.

Anvelopele all season nu reprezintă, aşadar, cea mai bună soluţie pentru şoferii care vor să economisească timp şi bani şi nici nu reprezintă un înlocuitor bun pentru anvelopele de iarnă sau de vară.

 

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil