Home Viata sanatoasa CBD-ul poate îmbunătăți eficacitatea antibioticelor

CBD-ul poate îmbunătăți eficacitatea antibioticelor

by GetLokal.ro

CBD-ul poate îmbunătăți eficacitatea antibioticelor

Un nou studiu a arătat că, canabinoidul (CBD-ul) ajută la combaterea bacteriilor rezistente prin îmbunătățirea eficacității antibioticelor. Oamenii de ștință de la Universitatea din sudul Danemarcei au publicat un nou studiu în revista Scientific Reports care arată rolul CBD-ului în îmbunătățirea eficacității antibioticelor. De la descoperirea penicilinei în 1928 de către Sir Alexander Fleming, antibioticele au salvat milioane de vieți de infecții fatale în întreaga lume. Cu toate acestea, cu timpul, bacteriile au dezvoltat mecanisme de protecție, astfel devenind rezistente la antibiotice. Cu mai puține antibiotice disponibile pentru tratarea infecțiilor bacteriene rezistente, posibilitatea de a intra într-o eră pre-antibiotică nu este prea departe.

Stimularea antibioticelor

Datorită creșterii rezistenței la antibiotice, din ce în ce mai multe strategii alternative sunt explorate. Compușii de ajutor sunt compuși non-antibiotici cu capacitatea de a spori eficacitatea antibioticelor. Ulei de canabis cu CBD-ul este considerat un astfel de produs ajutător, un canabinoid din planta de canabis. Janne Kudsk Klitgaard este cercetătorul principal și totodată autorul, primul autor fiind studentul Claes Søndergaard Wassmann. Autorii afirmă următoarele: „Când am combinat CBD-ul și antibioticele, am observat un efect mai puternic decât atunci când am utilizat doar antibiotice. Deci, pentru a elimina un anumit număr de bacterii, aveam nevoie de mai puține antibiotice.”

Clonele bacteriilor se răspândesc la nivel global

Cele mai citite articole

Unele studii au arătat faptul că CBD-ul a fost utilizat pentru a spori efectul antibioticului bacitracină împotriva bacteriilor Staphylococcus aureus, un agent patogen uman major care este responsabil pentru multipe boli dobândite în comunitate și spitale. Clonele multirezistente ale acestui agent patogen s-au răspândit la nivel global. În unele țări, tratamentul infecțiilor bacteriene cu aceste bacterii rezistente este dificil și se preconizează că problema o să fie din ce în ce mai mare. Potrivit cercetătorilor, combinația dintre CBD și antibiotice poate fi un tratament nou al infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice.

Care este modalitatea de a elimina bacteriile?

Într-un studiu bazat pe efectul CBD-ului combinat cu antibiotice s-au observat trei lucruri despre bacteriile Staphylococcus: bacteriile nu pot diviza normal, expresia anumitor gene cheie (diviziunea celulară și genele de autoliză) din bacterii a fost redusă și membrana bacteriană a devenit instabilă. Potrivit cercetătorilor, utilizarea excesivă a antibioticelor este principala cauză a rezistenței la antibiotice.: „În cazul în care combinăm un antibiotic cu un compus ajutător, care îmbunătățește efectul antibioticului, avem nevoie de mai puțin antibiotic pentru a obține același efect. Acest lucru poate contribui la scăderea dezvoltării bacteriilor rezistente la antibiotice ” –a spus Janne Kudsk Klitgaard.

 

Cele mai citite articole

You may also like