Potrivit Codului Rutier, amenzile de circulatie se fac venit integral la bugetele locale, iar neplata lor la timp nu atrage penalitati sau dobanzi de intarziere.
Conducatorii auto, cu exceptia persoanelor juridice, pot achita in termen de 48 de ore (doua zile lucratoare) de la data primii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din valoarea amenzii. De asemenea, amenzile contraventionale in cuantum de pana la 20 puncte-amenda pot fi achitate pe loc agentului constatator. In acest caz, politistul trebuie sa elibereze soferului amendat chitanta reprezentand contravaloarea amenzii in care se mentioneaza data, numele si prenumele contravenientului, fapta savarsita, actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, numele, prenumele si semnatura agentului constatator.
Plata amenzilor de circulatie in Romania a fost mult simplificata. In prezent, cei care fac greseli in trafic si primesc amenzi au la dispozitie 15 zile pentru plata acestora. Soferii care primesc amenzi de circulatie pot alege sa le plateasca prin mai multe metode. Astfel, fie merg la casieriile trezoreriilor, fie la casieriile administratiilor locale, fie prin posta sau online. Amenzile rutiere nu mai pot fi platite pe loc politistului, chiar daca perioada in care acestea pot sa fie achitate la jumatate din suma minima prevazuta de lege a crescut de la 48 de ore la 15 zile.
Unde se platesc amenzile – Plata amenzi circulatie 2019
Cea mai la indemana modalitate pentru plata amenzilor de circulatie e cea online, motiv pentru care puteti opta pentru platforma ghiseul.ro, la sectiunea plata amenda. La aceasta sectiune sunt trecute mai multe tipuri de amenzi care se pot plati, de la amenzi Sectii Politie pana la Amenda Pasaport. Singura observatie existenta pe site, la acest capitol este ”Prin ghiseul.ro persoanele juridice nu pot achita amenzile cauzate de lipsa rovinietei. Pentru informatii privind modalitatile de achitare a amenzilor in cazul persoanelor juridice va recomandam sa contactati institutia beneficiara a platii”.
Potrivit Codului Rutier, valoarea unui punct-amenda este 10% din salariul minim pe economie. Guvernul a stabilit cat de mari vor fi amenzile rutiere in 2019. Punctul de amenda ramane valoarea de la 145 de lei. Chiar si asa, soferii vor plati mai mult pentru pentru neregulile in trafic, asta deoarece salariul minim a crescut de la 1 ianuarie 2019, iar punctul de amenda este raportat la salariul minim brut. Astfel ca, potrivit Codului Rutier 2019, cea mai mica amenda posibila apartine clasei I de sanctiuni, adica doua sau trei-puncte amenda. Deoarece s-a decis pastrarea punctului de amenda la valoarea de 145 de lei, cea mai mica amenda posibila in Romania pentru un sofer va fi de 290 de lei. Aceasta urca la 435 de lei pentru trei puncte-amenda.
Pentru clasa a II-a de sanctiuni – intre 580 si 725 de lei.
Pentru amenzile ce se incadreaza in clasa a III-a de sanctiuni, respectiv 6-8 puncte de amenda – 870 si 1.160 de lei.
Cele mai citite articole
Pentru clasa a IV-a de sanctiuni, respectiv intre 9 si 20 de puncte de amenda – intre 1.305 si 2.900 de lei.
Amenzile din clasa a V-a de sanctiuni, valabile in Codul Rutier 2019, implica intre 21 si 100 de puncte-amenda, adica o amenda intre 3.045 de lei si 14.500 de lei.
Cum se platesc amenzile in 48 de ore
Persoanele fizice domiciliate pe raza sectorului 3 – spre exemplu, pot achita obligatile fiscale datorate bugetului local prin site-ul www.ghiseul.ro dupa obtinerea credentialului (nume utilizator si parola). Credentialele pot fi obtinute pe loc de la oricare din sediile DITL S3. Autentificarea cu parola permite consultarea obligatiilor de plata datorate institutiior inrolate si
achitarea acestora prin acceptarea la plata online a cardurilor bancare Visa, Visa Electron, Mastercard, Maestro
emise de orice banca. Pe ghiseul.ro se pot plati impozite pe proprietati, taxe catre bugetele institutiilor inrolate in sistem, amenzi contraventionale, evidentiate/inregistrate in bazele de de date ale institutiilor.
Deasemenea, se pot plati si amenzi contraventionale cu reducerile aferente platii in 48 de ore. In cazul in care doriti sa achitati o amenda contraventionala in termenul de 48 de ore trebuie sa cunoasteti parcursul unui proces verbal de contraventie:
-emiterea procesului verbal de contraventie;
-aducerea acestuia la cunostinta contravenientului in termen de 30 de zile de la emitere;
-dupa trecerea termenului de 30 de zile de la emitere, in cazul in care procesul verbal nu a fost contestat, acesta
-se transmite de catre organul emitent, Directiei Generale Impozite si Taxe Locale Sector 3, in termen de 90 de zile
de la comunicare;
-in termen de aproximativ 15 zile de la transmitere acesta se debiteaza in baza de date a Directiei Impozite si Taxe
Locale Sector 3.
Asadar, la momentul platii in 48 de ore, procesul verbal de contraventie nu se afla inregistrat in baza de date a Directiei Generale Impozite si Taxe Locale Sector 3, astfel ca, plata va fi inregistrata in contul dvs. fara a fi asociata debitului la acel
moment si va aparea la rolul dumneavoastra o plata in plus. Pentru a evita aparitia unor situatii neplacute, in care desi ati achitat o amenda in 48 de ore figurati cu un debit de plata reprezentand tocmai acea amenda, va rugam sa parcurgeti urmatorii pasi:
dupa achitarea amenzii pe Ghiseul.ro intrati pe site-ul www.ditl3.ro la sectiunea Contact – Inspector dedicat persoane fizice;
introduceti numele strazii unde aveti domiciliul si va fi afisat numele inspectorului de urmarire dedicat si adresa de e-mail a acestuia;
scanati procesul verbal de contraventie pentru care ati facut plata in 48 de ore si trimiteti-l prin e-mail inspectorului dedicat, pentru ca, la momentul primirii de la organul emitent a procesului verbal de contraventie,
acesta sa nu fie introdus in baza de date a institutie ca neachitat.