Dacă ai o pasiune pentru fashion design și îmbrăcăminte, lucrul în industria modei ar putea duce la o carieră plină de satisfacții. Pentru a lucra în acest domeniu, ai nevoie în general de studii de specialitate, experiență profesională și bineînțeles competențe tehnice. Știind dinainte ce presupune această industrie îți vei putea face o idee mai clară dacă vei dori sau nu să urmezi o carieră ca designer vestimentar.
Așadar, dacă vrei să devii designer de modă încercăm să explicăm pas cu pas ce e bine să știi despre această profesie.
Ce face un designer de modă profesionist?
Un designer de modă conturează, proiectează și creează articole de îmbrăcăminte. Dar, munca unui creator de modă nu se rezumă la a face doar haine. El integrează în munca lui influențe culturale, estetice și sociale. Designerii lucrează, de asemenea, în tandem cu alte persoane din industria modei, cum ar fi stiliști, comercianți, croitori, designeri de costume, agenții de modele, firme de design, editori de reviste, teatru și film.
Industria modei este o afacere internațională de multe miliarde de dolari, cu multe sectoare de activitate și oportunități de carieră dincolo de designul tradițional prêt-à-porter, inclusiv merchandising de modă, accesorii, îmbrăcăminte de exterior, îmbrăcăminte sport, încălțăminte, îmbrăcăminte exterioară etc.
Creatorii de modă profesioniști creează haine, accesorii și pantofi. În funcție de poziția în cadrul unei organizații, este posibil să dezvolte proiecte preliminare, să producă produse finale sau să se ocupe de orice etapă intermediară între conceperea și producerea modelelor.
În calitate de designer de modă, responsabilitățile pot însemna:
- Dezvoltarea modelelor: Designerii de modă folosesc instrumente manuale precum creioane și hârtie, precum și instrumente digitale precum programe de proiectare asistată de computer (CAD) pentru a crea modele preliminare. Majoritatea preferă modelele CAD, deoarece pot schimba cu ușurință elementele, texturile și culorile digital pentru a produce designul dorit.
- Selectarea materialelor: După finalizarea unei schițe preliminare, designerii de modă aleg materialele pentru produs. Atunci când iau această decizie, ei trebuie să ia în considerare mai mulți factori, cum ar fi culoarea, textura sau durabilitatea. De asemenea, țin cot de tendințele actuale, precum sustenabilitatea și ultimele trenduri ale modei.
- Producerea prototipurilor: Odată ce au schițat un design și au ales materialele, designerii de modă realizează un prototip sau o mostră din designul complet. Ei lucrează adesea cu modele de modă care poartă prototipurile, astfel încât designerii de modă să poată vedea cum se mișcă și cum rezistă la uzură.
- Alegerea temelor de colecție: În loc să dezvolte mai multe articole de sine stătătoare, majoritatea designerilor de modă creează colecții de îmbrăcăminte, încălțăminte sau accesorii. Ei aleg teme și dezvoltă modele relevante bazate pe anotimpuri și tendințe.
- Marketingul colecțiilor: După producerea colecțiilor, designerii de modă trebuie să își comercializeze modelele. Unii aleg colaborarea cu comercianții cu amănuntul, care se ocupă de vânzările finale, iar altele comercializează direct către consumatori, ceea ce implică adesea și o muncă suplimentară de marketing.
- Supravegherea producției: unii creatori de modă nu își produc modelele în mod direct, ci doar le concep. În schimb, contractează case de producție și croitori calificați pentru a se ocupa de procesul de producție. Creatorii de modă gestionează de obicei procesul de producție, care poate include vizitarea unității de producție și examinarea produselor finite.
Pașii pe care îi poți face pentru a deveni fashion designer
- Urmează studii de specialitate
Cele mai citite articole
Una dintre cerințele de bază pentru un designer de modă este o diplomă de licență în design vestimentar, merchandising de modă sau arte vizuale. După ce ai terminat cursurile, fie liceale fie colegiale, poți urma studii superioare de specialitate, în țară sau peste hotare.
După finalizarea diplomei de licență, îți poți continua studiile cu o diplomă postuniversitară sau poți obține cunoștințe suplimentare dacă participi la diferite cursuri de specialitate. Unele cursuri populare de designer de modă la nivel postuniversitar includ Master of Design (MDes), Master of Fashion Technology (MFTech) și Master of Fashion Management (MFM).
- Crează-ți un portofoliu
Dacă vrei să devii designer de modă, trebuie să începi să dezvolți cât mai curând un portofoliu. Toate schițele, colecțiile și prototipurile, inclusiv cele pe care le-ai dezvoltat ca parte a cursurilor urmate, ar trebui să fie în acest portofoliu. Un portofoliu digital este de mare folos atunci când vrei să aplici pentru un job la distanță.
După absolvirea școlii, trebuie să câștigi experiență practică în industria modei. Trebuie să îți consolidezi portofoliul cu un CV puternic de designer de modă, care să te deosebească de alți solicitanți. CV-ul ar trebui să includă bineînțeles experiența educațională, experiența profesională, abilitățile și pasiunile.
- Câștigă experiență practică
Datorită competitivității industriei modei, trebuie să începi cariera cu stagii de practică strategice. Poți căuta oportunități de stagiu cu organizații consacrate sau poți ajuta creatorii de modă experimentați. O variantă foarte bună ar fi să-ți cumperi o mașină de cusut, accesorii de croitorie și materiale, dacă nu ai făcut deja acest lucru, și să începi să produci creații realizate de tine.
Prezintă-le membrilor familiei, prietenilor sau fă-ți un site de prezentare. Expunerea în mediul digital este mai ușoară ca oricând datorită internetului și rețelelor de socializare. Acest lucru te va ajuta să obții abilități practice de muncă, să înțelegi industria, să-ți construiești o reputație și ulterior rețele profesionale.
- Construiește-ți o rețea profesională
Networking-ul este un pas crucial în a deveni un designer de modă consacrat. Ar trebui să cauți modalități de relaționare cu alți aspiranți la design vestimentar, colegi și designeri de modă profesioniști cunoscuți. Ca atare, ar trebui să participi la prezentări de modă, concursuri de amatori, să te alături unor grupuri profesionale și chiar să te faci cunoscut în domenii adiacente designului vestimentar.
- Fii la curent cu tendințele modei
Tendințele modei se schimbă de la sezon la sezon. Ca atare, trebuie să fii la curent cu tendințele recente și să fii atent la tendințele viitoare. Îți poți antrena instinctele participând la prezentări de modă și citind reviste de modă.
Când se prezintă o oportunitate, trebuie să profiți în orice mod posibil de momentul respectiv.