Home Servicii Cum sa alegi cele mai potrivite lunete pentru armele de vanatoare

Cum sa alegi cele mai potrivite lunete pentru armele de vanatoare

by Dinu Alexandra

Detaliile fac diferenta, indiferent de context si de activitatea intreprinsa. Astfel, chiar si atunci cand vorbim despre vanatoare, trebuie sa luam in calcul importanta accesoriilor pentru obtinerea celor mai optime rezultate. Astazi ne vom indrepta atentia catre cele mai potrivite lunete pentru armele de vanatoare, pentru ca voi sa aveti certitudinea eficientei acestora. Iata cum puteti alege aceste sisteme optice speciale pentru a spori acuratetea armelor care nu rateaza niciodata tinta, atunci cand va aflati la vanatoare.

Tipologia lunetelor pentru armele de vanatoare

Magazinele specializate in comercializarea accesoriilor pentru armele de vanatoare, pun la dispozitie diverse tipuri de lunete. Astfel, de la cele clasice la cele mai noi accesorii, cu infrarosu, veti gasi tot ce aveti nevoie pentru urmatoarea voastra aventura la vanatoare. Iata cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunoasteti despre acestea pentru a face alegerea corecta:

 • Lunetele clasice se monteaza in partea superioara a armei de vanatoare, oferind vizibilitate optima. Astfel, cu ajutorul acestora, persoana care manuieste arma va observa cu usurinta toate detaliile utile din mediul inconjurator.

 • Accesoriile moderne sunt prevazute cu sistem infrarosu, care permite tragerea cu arma de vanatoare, la distante considerabile. Aceasta functie este activata prin transmiterea razelor laser pana la tinta vizata.

 • Veti gasi disponibile si lunete speciale pentru armele de vanatoare. Pe care le puteti utiliza noaptea. Acestea functioneaza pe baza unei tehnologii care mareste imaginea. Unele afiseaza imaginea de culoare verde, iar altele sunt prevazute cu un sistem de iluminare cu infrarosu.

 • Tehnologia nu sta niciodata pe loc, motiv pentru care nu lipsesc nici lunetele cu telemetru din lista ofertelor puse la dispozitie de producatorii din acest domeniu. Acestea opereaza prin emiterea semnalelor laser directionate catre tinta si inapoi. Astfel, veti afla instant distanta exacta dintre voi si tinta vizata, datorita microprocesorului care activeaza aceasta functie a lunetei.

Puterea optica a lunetelor

Puterea optica a lunetelor este un factor esential, care influenteaza direct performanta acestora. In functiile de nevoile voastre din teren, este important sa optati pentru o luneta suficient de puternica pentru a obtine rezultatele dorite. Iata cateva aspecte esentiale de care este bine sa tineti cont in acest caz:

 • Pentru ochirea la o distanta de 450-500 m, este necesara o luneta pentru arme de vanatoare cu putere optica de 10x.

 • Este indicat sa optati pentru un accesoriu care sa permita reglarea nivelului de amplificare intr-un interval de timp selectat.

Marimea accesoriilor pentru armele de vanatoare

Marimea lentilelor pentru armele de vanatoare este evaluata prin masurarea diametrului. Acesta reprezinta un indicator relevant pentru luminozitatea si claritatea imaginii afisate.

 • De regula, este recomandat sa optati pentru lunete cu diametru de cel putin 50 mm.

 • Din pacate, acestea vin la pachet si cu dezavantaje precum greutatea sporita, in comparatie cu obiectivele de 30-40 mm.

 • Trebuie sa analizati acesti factori si sa optati pentru varianta potrivita nevoilor voastre, fara a fi afectata in vreun fel capacitatea voastra de a trage cu arma de vanatoare.

Reticulul lunetelor performante

Reticulul lunetelor pentru armele de vanatoare sunt reprezentate de linile incrucisate care permit o tintire eficienta. In magazinele specializate in comercializarea acestor accesorii, veti descoperi lunete cu reticul duplex, Mildot sau BDC . Iata ce trebuie sa stiti despre acestea pentru a face alegerea corecta si in acest caz:

 • Reticulul de tip duplex prezinta un marcaj subtire in zona de mijloc si unul mai gros la extremitati. Acesta permite o tintire exacta chiar si in conditii neprielnice precum luminozitatea scazuta.

 • Reticulul Mildot face parte din gama produselor profesionale. In cazul acestuia, diverse puncte imbina verticala cu orizontala. Acestea permit realizarea ajustarilor necesare de vant si distanta.

 • Exista si reticulul BDC pentru lunete. Acesta va ajuta sa trageti la diverse distante, fara a modifica elevatia lunetei.

Alegerea lunetei potrivite pentru armele de vanatoare

Acum ca ati descoperit cei mai importanti factori care stau la baza unei selectii corecte a celei mai bune lunete pentru arma de vanatoare, puteti da startul cautarilor pentru a identifica produsul ideal. Asigurati-va ca alegeti o luneta cu putere sporita de colectare a luminii, cu rezistenta sporita la precipitatii si cu grad de protectie IPX7.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like