Home Viata sanatoasa Ce sa faci daca ti-e rau de la bautura?

Ce sa faci daca ti-e rau de la bautura?

by Dinu Alexandra

Chiar daca nu este ceva obisnuit, mai sunt si momente cand consumi alcool mai mult decat ar trebui, iar efectele mai putin placute sunt resimtite de organism a doua zi. Inainte de a lamuri daca este bine sau nu sa te antrenezi a doua zi dupa ce ai exagerat un pic cu consumul de alcool, este bine sa intelegi ce se intampla de fapt cu organismul tau de se simte atat de rau dupa ce ai petrecut zdravan.

Alcoolul este o substanta toxica si functioneaza ca un sedativ pentru organismul tau, ceea ce inseamna ca iti incetineste in primul rand functiile creierului, apoi elibereaza hormonii care dau starea de bine (endorfinele). Si miscarea ajuta la eliberarea acestor hormoni si nu e toxica.

Miscarea este buna intr-o astfel de situatie, dar nu in orice conditii. Alcoolul este si un diuretic puternic (adica deshidrateaza si elimina electrolitii esentiali), starea de rau pe care o resimti este reala si daca nu ai grija, antrenamentul fizic s-ar putea sa nu mai fie o idee chiar atat de buna. Aceasta deshidratare nu iti creeaza neaparat senzatia de sete si tu nu iti dai seama ca organismul are nevoie de apa, iar reinlocuirea fluidelor nu se face doar cu un pahar de apa. In cazul acesta sunt foarte bune bauturile speciale pentru sportivi, fiind destinate rehidratarii corpului rapid si eficient.

Pune sangele in miscare

In timpul mahmurelii timpul de reactie, coordonarea ochi-mana si echilibrul sunt afectate. Inca un motiv in plus sa nu apelezi la exercitii fizice mai complexe. Miscarea este foarte buna, iti pune sangele in miscare si ajuta la inlocuirea mai rapida a toxinelor, dar daca vrei sa “le elimini prin transpiratie” in urma unui antrenament intens nu este o solutie buna. Mananca ceva usor (vrei ca mancarea sa se digere cat mai repede, nu sa iti ingreunezi sistemul digestiv) si principala ta preocupare trebuie sa fie sa te hidratezi, mai ales in timpul miscarii.

Specialistii spun ca exista o varietate de solutii pentru starea de mahmureala, care difera de la un popor la altul. Tipica pentru zona balcanica, populara in Romania, ciorba de burta este „o sursa ieftină de proteine, saraca in grasimi, care abunda in saruri si fluide, grabind procesul de rehidratare dupa o noapte de petrecere”, dupa cum spun si reporterii The Sun. Tot ei mai spun ca „acelasi efect poate fi obtinut cu o supa de pui, cu un continut nutritional similar”.

Cele mai cunoscute leacuri

Publicatia britanica „The Guardian” a facut o lista a celor mai cunoscute leacuri pentru astfel de situatii. Chinezii isi revin cu ceai verde, iar italienii prefera o ceasca de cafea foarte tare. Turcii si mexicanii isi trateaza mahmureala cu o ciorba specifica, foarte sarata, cu smantana si usturoi.

Aceasta grabeste procesul de rehidratare dupa o noapte de petrecere. In acelaşi timp, americanii cred ca cele mai eficiente in astfel de situaţii sunt ouale crude cu suc de tomate si sos de otet! Japonezii lupta cu mahmureala mancand prune marinate, care sunt foarte gustoase fata de ceea ce prefera mongolii. Acestia recomanda o gustare din ochi de capra cu sos de rosii ca leac anti-mahmureala.

Ce sa faci daca ti-e rau de la bautura – Sfatul oamenilor de stiinta 

Nemtii isi revin dupa petreceri cu bine cunoscutul hering marinat cu ceapa. Reteta populara in Germania promite sa potoleasca suferinta stomacului, pentru ca sarea din peste compenseaza mineralele pierdute in timpul consumului de alcool. In acelasi timp, rusii procedeaza prin metoda lor specifica, adica merg la baie, unde se lovesc cu ramuri de mesteacan! La olandezi e mai simplu: cateva sticle de bere rece si gata…Totusi, oamenii de stiinta considera ca cel mai eficient tratament anti-mahmureala este mierea. Acest produs contine fructoza, care ajuta organismul sa lupte cu efectele neplacute ale abuzului de alcool. 

Alcoolul este diuretic, iar intr-o noapte de betie organismul pierde saruri, minerale si vitamine. Apa minerala bogata in electroliti (calciu si potasiu), bauturile pentru sportivi, fructele zemoase refac stocul de nutrienti. Chiar şi in timpul petrecerii, doua pahare de apa la unul de alcool fac ca alcoolul sa se absoarba incet. Desi este in voga in popor, o bere sau o dusca te anesteziaza putin, cat sa nu mai simti nimic, dar cand trece efectul, va fi si mai rau. Pentru cei care au antrenament la baut, poate ca merge metoda, dar pentru cei care se imbata doar de Revelion si Paste e dezastruoasa, dupa cum spun specialistii. Cafeaua? Autosugestie! Mai bun e laptele.

Dus rece sau nu?

happy young woman relaxing in hot springs

Este foarte important sa mancati in ziua urmatoare, pentru ca alimentele contribuie la metabolizarea rapida a alcoolului. Consumati si produse bogate in cisteina, aminoacid mai puţin cunoscut care „taie” toxicitatea alcoolului- carne de pui, de curcan, ou, iaurt. Alcoolul nu se elimină prin excretie decat in cantitati foarte mici, restul este metabolizat rapid de ficat (in acetaldehida si apoi acid acetic, substante toxice). Prin provocarea vomei, pot aparea microleziuni la nivelul tubului digestiv, atrag atentia nutritionistii. Si in cazul simplului dus rece specialistii sunt categorici: „Nu a fost dovedita eficienta metodei! Este subiectiv”.

Cele mai citite articole

You may also like