Home Utile Ce sunt obligațiunile sau titlurile de stat?

Ce sunt obligațiunile sau titlurile de stat?

by GetLokal.ro

Obligațiunile de trezorerie sunt titluri de valoare vândute de Ministerul Finanțelor care reprezintă Trezoreria Statului. La vânzarea obligațiunilor, statul se împrumută o anumită sumă de bani de la cumpărătorii obligațiunilor și se obligă să o returneze împreună cu dobânda datorată (prin metoda de răscumpărare a obligațiunilor) după o anumită perioadă de timp.

De ce titluri de stat?

Trezoreria Statului, în calitate de debitor, este și garantul răscumpărării obligațiunilor de la cumpărători și al plății dobânzilor datorate. Este responsabil pentru aceste datorii cu toate activele sale, motiv pentru care obligațiunile de trezorerie sunt tratate ca fiind cea mai sigură formă de economisire din țara noastră la această oră.

Gama de oportunități de economisire oferite de obligațiunile de trezorerie este largă. Este o ofertă pentru cei care caută forme de economisire pe termen scurt, mediu și lung.

Aceste titluri de creanță emise de Trezoreria Statului pot fi de tip discount sau dobândă, în funcție de tipul titlurilor de stat. Venitul investitorului este dat de diferența dintre valoarea nominală și costul de cumpărare în cazul obligațiunilor cu discount sau de suma dobânzii, în cazul obligațiunilor cu cupon. 

Investitorul va putea cunoaște întotdeauna care va fi logica randamentului acestor titluri de stat, ceea ce este o caracteristică comună a formelor de venit fix.

O obligațiune presupune anumite condiții de valabilitate:

  • data de răscumpărare – momentul după care emitentul este obligat să răscumpere obligațiunea;
  • prețul nominal – valoarea pe care emitentul o returnează;
  • preţul de emisiune – preţul la care obligaţiunea este vândută la emisiune primului cumpărător;
  • prețul tranzacției – suma la care se vinde obligațiunea în perioada de valabilitate a acesteia;
  • rata dobânzii – valoarea dobânzii.

Cu toate acestea, chiar dacă aceste obligațiuni prezintă beneficii certe, este necesar să înțelegi clar de la bun început cum funcționează acest mijloc investițional, înainte de a acționa prin cumpărarea lor sau tranzacționarea ulterioară la bursă. La urma urmei, acest lucru este esențial pentru a compune un portofoliu aliniat cu profilul și obiectivele tale financiare specifice.

Care sunt avantajele investiției în această categorie de instrumente financiare?

1. Investiție redusă

Obligațiunile publice sunt ideale pentru cei care doresc să înceapă să investească, dar nu au o sumă mare disponibilă. 

2. Lichiditate ridicată

Au unul dintre cele mai scurte termene de răscumpărare de pe piață.

3. Securitate mai mare

Dacă încă nu știi prea bine cum să investești în alte instrumente, titlurile de stat reprezintă una dintre cele mai sigure variante de economisire profitabilă din țară. 

Fiind o obligațiune de stat, riscurile ca aceasta să nu fie  plătită sunt practic nule. Acest tip de investiție este ideal pentru profilul de investitor mai conservator sau pentru cei care nu au mulți bani.

Dacă ești interesat de aceste titluri de stat, este, de asemenea, important să știi cum să investești. Poți face acest lucru prin platformele bancare de investiții. De exemplu prin deschiderea unui cont pe Goldring.ro!

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil