Rodia este un fruct de la care se mananca doar boabele din interior, care au un gust dulce-acrisor. Cea mai intalnita versiune este cea rosie, insa se gasesc si fructe de nuante roz sau galbene. Rodia are calitati anti-stres, ajuta in cazul bolilor de inima si chiar poate imbunatati viata sexuala.
O multime de combinatii
Rodia este fructul unui copac, iar el isi are originile in zona Persiei si Mesopotamiei, Adica Iranul din zilele noastre. Perioada in care gasesti rodii proaspete de cumparat se incadreaza intre lunile septembrie si februarie. Insa in magazinele cu specific indian poti sa gasesti boabe uscate de rodie tot timpul anului. Bobitele uscate (sau nu) sunt excelente in salatele de legume sau fructe, in cereale, in iaurt sau chiar adaugate in inghetata pregatita acasa, alaturi de alte fructe.
Diferite modalitati de utilizare
Boabele de rodie sunt folosite in deserturi, in diferite tipuri de mancare, inclusiv supe, pentru sucuri si bauturi alcoolice. In Iran rodia si sucul de rodie sunt utilizate frecvent la gatit, se prepara diverse sosuri, in special pentru carne si friptura, mai ales de rata sau pentru orez. Sucul de rodie este utilizat si pentru dressing-uri, pentru salate sau marinate pentru carne.
Planta medicinala si remediu ayurvedic
Cele mai citite articole
Rodia este considerata si o planta medicinala. Se utilizeaza drept remediu atat florile copacului, coaja fructului, boabele, cat si scoarta copacului. Boabele de rodie si sucul ei au calitati anti stres si tonice pentru inima si activitatea cardiovasculara. Scoarta copacului este eficienta in tratamentele impotriva parazitilor intestinali. Rodia este buna si pentru a incetini procesul de imbatranire, dar si pentru a imbunatati viata sexuala, in special la barbati.
Florile copacului, coaja fructului sau scoarta copacului au actiune benefica in cazul bronsitei, gonoreei, dizenteriei sau pentru diaree. De asemenea, se mai pot utiliza pentru tonifierea pielii si a sanilor (alaturi de alte uleiuri), in tratamentul hemoroizilor, pentru oprirea sangerarilor nazale sau gingivale.
In Ayurveda sa considera ca amestecul boabelor pisate de rodie cu lapte poate ajuta la dizolvarea nisipului si calculilor renali.
Rodia ofera mult potasiu
Boabele de rodie contin mult potasiu (236 mg la 100 grame de fruct), dar si alte vitamine sau minerale precum vitamina A, C, B6, magneziu, fier, calciu si ceva fibre.