Home Arta si educatie GALERIILE KRETZULESCU – Istorie si Arta in centrul Bucurestiului!

GALERIILE KRETZULESCU – Istorie si Arta in centrul Bucurestiului!

by GetLokal.ro

De la Hanul Kretzulescu la GALERIILE KRETZULESCU

Vestitetele Galerii Kretzulescu – Calea Victoriei 45, Sectorul 1 Bucuresti

Situate pe Calea Victoriei, acestea au fost construite dupa planurile cunoscutului architect interbelic G. M. Cantacuzino. Inainte ca Galeriile Kretzulescu sa fie construite, bucurestenii se puteau bucura de Hanul Kretzulescu, o cladire care gazduia magazine si camere.

Intr-adevar, dupa anul 1938 zona respectiva a suferit transformari radicale. Sunt elaborate de catre Primaria Municipiului Bucuresti o serie de planuri privind sistematizarea zonei Palatului Regal. In anul 1938 este demolata cladirea hanului Kretzulescu. Ulterior este construit, de catre arh. G.M.Cantacuzino, blocul la parterul caruia se gaseste libraria „Dacia”, fosta librarie Buchholz.

Blocul Kretzulescu (nr. 45).  se remarca prin galeriile sale care gazduiesc eleganta librarie Humanitas. Pe peretele blocului o placa comemorativa este dedicata lui Mihail Eminescu care a lucrat în redactia Romaniei Libere din acel loc. Imobilul Kretulescu este inspirat de arhitectura clasica italiana si are la parter un portic cu arce în plin centru în spatele caruia se afla magazine. Fatada corpului de colt este subliniata de pilastri cu capiteluri compozite. Imobilul a adapostit în anii comunismului activitati ale agentiilor cu functii de politie politica. La etajul întai spre Calea Victoriei doua dintre ferestre sunt extinse pana la nivelul planseului, pentru a permite introducerea de echipamente voluminoase.

Cum Ajungi la Galeriile Kretzulescu?

Nu stii cum sa ajungi la Galeriile Kretzulescu de pe Calea Victoriei Bucuresti, Romania?

Cele mai citite articole

Iata ce variante ai:

Cauti cea mai apropiata statie de Galeriile Kretzulescu? Cauta în aceasta lista cu statii pe cea mai apropiata de destinatie: Cec; Piata Natiunile Unite; Gradina Cismigiu; Universitate.

Poti ajunge la Galeriile Kretzulescu cu Autobuz, Metrou, Troleibuz sau Tren. Acestea sunt liniile si rutele care au statii în apropiere – Metrou: M1; Tren: R 8082, R 8122; Autobuz: 123, 381, 385, 783; Troleibuz: 85.

Expozitia Stefan Luchian – eveniment de top organizat la GALERIILE KRETZULESCU

Expozitia Stefan Luchian – Pavilionul de arta este dedicat expozitiei ”Luchian si independentii”, prilejuita de Centenarul Luchian (1916-2016) si va cuprinde opere ale artistului din peste 20 de institutii muzeale, dar si din cele mai importante colectii private. Cea mai mare expozitie Luchian din ultimii 50 de ani va fi gazduita GALERIILE KRETZULESCU  si va oferi o privire de ansamblu asupra creatiei “înnoitorului picturii romanesti”, facand referire si la gruparea de secesiune artistica ce s-a conturat în jurul personalitatii sale, la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Expozitia Centrala a Pavilionului de Arta Contemporana este intitulata ”Notes on a Landscape” si este curatoriata de belgianul Wim Waelput, directorul si fondatorul platformei pentru arta contemporana din Ghent. Expozitia propune o explorare a tipurilor de preocupare artistica reprezentative pentru istoria locala a artei romanesti, punand accent pe factorii identitari si geopolitici.

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil