O dată cu sosirea sezonului rece, încep și lucrările care au în vedere pregătirea terenului pentru anul următor. Este nevoie de acestea pentru ca, în primăvară, să reluăm etapele de însămânțare și plantare, iar roadele să persiste și în următorul an. Dacă ai și tu un teren și vrei să fii sigur că vei începe anul agricol exact așa cum trebuie, iată care sunt pașii de urmat:
Delimitează plantele de grădină, în funcție de tipul lor
Unele plante pot să își păstreze destul de bine caracteristicile în timpul sezonului rece, iar, din acest motiv este necesar să le delimitezi spațiul. Poți folosi plase de protectie pentru gradina care să țină la distanță orice potențial pericol. Aceste plase vor permite trecerea aerului prin interiorul ochiurilor, drept pentru care plantele vor fi în permanență aerisite și protejate de razele UV. Înainte de a delimita, totuși, aceste zone, curăță plantele de frunze uscate, pentru că unele pot transmite anumite boli.
Scoate din pământ plantele care se înmulțesc prin bulbi
Este foarte important să scoți din pământ toate plantele care se înmulțesc prin bulbi pentru că aceștia sunt sensibili la îngheț și pot fi deteriorați. După ce ai scos bulbii, pune-i în lădițe separate cu pământ, pe care, mai apoi, îi vei acoperi cu nisip, astfel încât să păstrezi căldura la interior, sub sol. Pentru plantele cu bulbi, care sunt, însă, rezistente la temperaturi scăzute, poți pune „clopote“ de sticlă sau plastic deasupra acestora, încercând să păstrezi căldura în pământ.
Lucrări în grădina de zarzavaturi
Înainte de realizarea oricărui tip de lucrare, este indicat să recoltezi toate legumele rezultate. Dacă se dorește cultivarea, și în anul următor, a aceluiași soi de legume, atunci aplică îngrășăminte speciale pentru sol, care să-l ajute să-și refacă proprietățile nutritive și să ofere plantelor un substrat bun pentru creștere.
Cele mai citite articole
În cazul cartofilor, scoate rădăcinile și tulpina și folosește utilaje speciale de recoltare, astfel încât terenul să poată rămâne curat. Este indicat să eviți să mai uzi pământul, deoarece, în general, în sezonul rece, solul deja începe să păstreze umiditatea, drept pentru care nu va mai fi nevoie de un surplus de apă.
Sezonul rece este și un moment propice pentru plantare, însă, doar anumite soiuri pot germina în pământ, peste iarnă. Ceapa și usturoiul sunt două dintre acestea, drept pentru care ai putea să le ai în vedere. Important este să faci plantarea acestora la timp și eventual, dacă temperaturile sunt foarte scăzute, să le acoperi cu o folie pentru a putea păstra căldura.
Lucrări care trebuie făcute în livadă
Livezile au și ele nevoie de pregătiri pentru sezonul rece, iar toamna poate fi un moment foarte bun pentru plantarea anumitor pomi fructiferi. Dacă, deja, ai pomi fructiferi care au rodit, este indicat să cureți bine frunzele moarte căzute în apropierea lor, deoarece ele nu vor constitui un pat germinativ, ci pot afecta felul în care solul respiră.
Este indicat să ai grijă de grădina și de livada ta în perioada sezonului rece, pentru a te asigura că și în anul următor solul va fi potrivit pentru cultivare și rod. Folosește sfaturile specialiștilor pentru a face tot ceea ce este necesar și bucură-te de o grădină perfectă.