Home Arta si educatie Tipuri de jucării care pot stimula imaginația copiilor

Tipuri de jucării care pot stimula imaginația copiilor

by GetLokal.ro

Imaginația este una dintre cele mai importante abilități pe care copilul tău trebuie să și-o dezvolte de la o vârstă cât mai fragedă. În copilărie, cu toții avem o imaginație debordantă, însă aceasta trebuie stimulată constant prin jocuri, muzică, desen, gătit sau teatru. Conform studiilor, un copil cu o imaginație bogată are talent, optimism, este ambițios și organizat. Iată câteva idei de jucării pe care le poți cumpăra pentru copilul tău pentru a-l ajuta să își dezvolte această calitate:

Jucării educative

De regulă, copiii au anumite arii către care sunt înclinați să își dezvolte imaginația, însă cel mai potrivit este să îi pui la dispoziție jocuri și jucării cât mai diverse, astfel încât să descopere cât mai multe domenii. Ghidează-l și cumpără-i jocuri de construcție, de explorare a mediului înconjurător, bile magnetice, jucării din lemn de tip Montessori sau puzzle incastru la preț avantajos

Jucării de rol

Pe lângă faptul că aceste jucării îl ajută să își creeze diverse scenarii și să își dezvolte limbajul, acestea pot fi potrivite și pentru a-l învăța diverse activități zilnice. Atunci când cei mici experimentează diverse situații, învață cum să se descurce mai bine în viața de adult. De exemplu, îi poți cumpăra un set de gătit pentru rolul de bucătar, un set cu obiecte de curățenie, o trusă de scule, un instrument muzical, set pentru grădinărit, uniformă de polițist sau pompier, marionete sau jucării de rol cu livrare rapida

Jucării muzicale

Cele mai citite articole

Studiile arată că expunerea copiilor la muzică, încă de când se află în pântecul mamei, dezvoltă memoria, stimulează abilitățile sociale și creativitatea. Toți copiii sunt atrași de jucăriile muzicale datorită sunetelor plăcute și a culorilor.

Jucării de tipul art and craft

Printre cele mai întâlnite jucării din această categorie, regăsim cărțile de colorat, creioanele colorate și cariocile. Îi poți cumpăra și foarfece care taie în diverse forme, lipici obișnuit, colorat sau cu sclipici și vei vedea cum imediat imaginația își va spune cuvântul. Alte idei de jucării care îl vor atrage pe cel mic sunt plastilina, mărgelele (ai grijă ca acestea să aibă dimensiunea potrivită pentru vârsta copilului tău!) și seturile de pictură.

 Jucării de construcție

Aceste jucării îi oferă copilului tău o arie foarte largă de a crea și sunt foarte ușor de folosit. În funcție de vârsta lui, poți alege să cumperi seturi din lemn cu piese mai mari sau seturi tip Lego, cu piese mici. Cel mic nu se va plictisi repede pentru că le poate așeza astfel încât să creeze orașe, blocuri, castele, fortărețe etc.

Așadar, încearcă să diversifici cât mai mult jucăriile pe care le cumperi pentru copilul tău pentru că ele îl vor învăța să dea viață poveștilor, personajelor și îi vor dezvolta încrederea în sine. Tot prin joacă, el își dezvoltă abilitățile sociale și emoționale, imaginația, creativitatea, este motivat să descopere lumea din jur și să trăiască experiențe noi. Nu uita că este foarte important ca și tu să participi la aceste activități alături de el, să îl încurajezi și să îi oferi ajutor atunci când are nevoie. Astfel, fii sigură că el se va dezvolta armonios și sănătos. 

Cele mai citite articole

You may also like