Home Utile 4 tipuri de lacuri pentru protecția lemnului

4 tipuri de lacuri pentru protecția lemnului

by GetLokal.ro

Protejarea lemnului este deosebit de importantă pentru a-i prelungi acestuia durata de viață și frumusețea. Există câteva produse speciale cu ajutorul cărora se poate proteja lemnul, iar fiecare dintre acestea au caracteristici distincte. Află care sunt cele mai cunoscute tipuri de lacuri pentru protecția lemnului și care sunt avantajele pe care le oferă fiecare!

Lacuri pentru lemn după tipul utilizării 

Lemnul poate fi folosit atât la interior, cât și la exterior, mai ales dacă la nivel de protecție sunt folosite anumite produse speciale, cum ar fi lacul. Astfel, găsești pe MatHaus lac pentru lemn, atât pentru folosirea acestuia la exterior, cât și la interior. 

Lacul are rolul de a sigila suprafețele și de a oferi protecție împotriva intemperiilor și razelor UV. În același timp, lacul protejează culoarea și ține microorganismele și dăunătorii la distanță. 

Lacul pentru exterior are compuși specifici care conferă rezistență și care îl ajută pe acesta să protejeze lemnul împotriva decolorării, de apă și de șocuri mecanice ușoare. Lacul pentru interior are o acțiune blândă și poate fi folosit alături de vopsea și baiț pentru a conferi suprafețelor un aspect cât mai plăcut. 

Lacuri după compușii de bază

În vreme ce unele tipuri de lacuri sunt pe bază de apă, fiind astfel destinate în special lucrărilor de interior, există și lacuri pe bază de solvent. Acestea sunt mai rezistente și astfel conferă suprafețelor o durabilitate mai mare.

Poți recunoaște lacurile pe bază de apă după faptul că nu au miros specific de vopsea, miros prezent însă în cazul lacurilor pe bază de solvenți.

Înainte de aplicarea lacului pe bază de solvent există posibilitatea să fie nevoie de aplicarea unui grund. Grundul este de fapt o amorsă specială care pregătește substratul de lemn și îi protejează acestuia fibrele. În cazul aplicării lacului pe bază de solvent, se poate observa o ușoară modificare a culorii fibrelor de lemn.

Lac lucios sau mat pentru lemn

Lacul oferă și un strat perfect de finisare pentru lemn. În unele situații, lacul poate fi colorat cu ajutorul unor pigmenți, iar finisajul poate fi mat, lucios sau uneori chiar satinat. Fiecare opțiune în parte trebuie cântărită cu grijă, în funcție de stilul ales pentru amenajare, de tipul lemnului și de aspectul dorit în final. 

Lacul lucios este recunoscut pentru capacitatea de a ține apa la distanță, deoarece lemnul care este astfel tratat va avea o suprafață lină, deloc poroasă, comparativ cu unele tipuri de lac mate.

Lacuri speciale pentru diferite esențe de lemn

Se poate face o diferențiere a lacurilor și în funcție de tipul lemnului, în încercarea de a-i păstra acestuia intacte caracteristicile. Există lac pentru lemn de stejar, pin, dar și pentru esențe de lemn exotic. Acest lucru va ajuta la păstrarea aspectului și la evitarea îngălbenirii sau schimbării de nuanță, ca urmare a expunerii și utilizării frecvente.

Este important să soliciți ajutorul specialiștilor pentru a alege tipul de lac pentru lemn potrivit pentru proiectele pe care le ai în desfășurare. Deși alegerea lacului poate părea simplă, este nevoie să fie luate în vedere toate aspectele care concură în scopul protecției: utilizare la interior sau exterior, grad de expunere, protejarea culorii, texturii sau chiar stabilirea unui aspect final mat, lucios sau satinat.

Acestea sunt cele mai cunoscute tipuri de lacuri ce pot fi folosite pe elemente și structuri de lemn. Alese în mod corect, aceste produse garantează aspectul și durabilitatea lemnului, care își păstrează astfel caracteristicile peste ani. 

You may also like

Leave a Comment

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!