În acest articol, vorbim despre simptomele purtării ochelarilor nepotriviți și îți spunem care sunt consecințele pe termen lung ale purtării unor dioptrii necorespunzătoare. Este important să știi că dacă observi modificări ale vederii sau simptome neobișnuite este recomandat să consulți un medic oftalmolog sau optometrist, te poți oricând programa la o consultație optometrică gratuită.
Cum afectează ochelarii nepotriviți sănătatea ochilor?
Ochelarii de vedere nepotriviți pot avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății ochilor. În primul rând, acestia pot pune o presiune excesivă pe nas și pe urechi. Această presiune poate duce la disconfort, dar și la afecțiuni mai grave, cum ar fi probleme de circulație a sângelui în aceste zone.
Pe lângă presiunea exercitată asupra nasului și urechilor, ochelarii nepotriviți pot genera și dureri de cap și de ochi. Acest lucru se întâmplă atunci când lentilele nu sunt corect ajustate. Ochii sunt nevoiți să se adapteze constant la această schimbare, provocând astfel dureri de cap și de ochi (1)a.
Simptomele generale ale purtării ochelarilor de vedere nepotriviți
Cele mai frecvente simptome ale ochelarilor nepotriviți includ:
- vedere încețoșată;
- dureri de cap;
- strâns din ochi;
- sensibilitate la lumină;
- vertij.
Vedere încețoșată
Vederea încețoșată este unul dintre cele mai frecvente simptome ale prescripției greșite de ochelari și este un semn că aceasta trebuie trebuie schimbată imediat. Alternativ, vederea încețoșată bruscă poate indica o schimbare a vederii tale. În acest caz, tot va trebui să actualizezi rețeta pentru a vedea confortabil. Există un test ușor pe care îl poți face pentru a vedea dacă prescripția ta de ochelari este actualizată sau nu. Poți face acest lucru prin:
- purtarea noilor ochelari;
- acoperă un ochi;
- privește înainte cu celălalt ochi;
- observă dacă vederea este încețoșată;
- repetă cu celălalt ochi.
Dacă un ochi este încețoșat în timp ce cu celălalt vezi clar, este un semn sigur că nu ai o rețetă potrivită pentru vederea ta.
Dureri de cap
Durerile de cap sunt un alt simptom comun al purtării unor ochelari nepotriviți. Acestea sunt cauzate de oboseala oculară, care rezultă din suprasolicitarea ochilor tăi. Este un simptom comun atunci când te-ai uitat prea mult timp la ecranul calculatorului sau la dispozitivele digitale sau dacă ai condus pe distanțe lungi. Oboseala oculară se manifestă prin durere în spatele sau în jurul ochilor. Este adesea descrisă ca o durere, o pulsație surdă. Poți testa pentru a vedea dacă ochelarii sunt cauza durerilor de cap, scoțându-i în anumite momente ale zilei pentru a vedea dacă severitatea sau frecvența durerilor se diminuează sau nu. Dacă durerile se ameliorează este foarte probabil ca ochelarii să fie nepotriviți.
O formă specifică de oboseală a ochilor este oboseala digitală a ochilor, cunoscută și sub numele de sindromul vederii la calculator. Aceasta este cauzată de privitul prea mult timp la ecrane digitale și poate apărea chiar și atunci când porți rețeta corectă. Mulți pacienți au avut rezultate foarte bune cu ochelarii de lumină albastră (ochelari pentru calculator). Cu toate acestea, o altă strategie excelentă este să urmezi regula 20-20-20:
- privește un obiect aflat la o distanță de cel puțin 6 metri;
- la fiecare 20 de minute;
- timp de 20 de secunde.
Acest exercițiu va ajuta la ameliorarea simptomelor de oboseală digitală a ochilor și îți va permite să vezi și să lucrezi confortabil toată ziua (2).
Strâns din ochi
Cele mai citite articole
Strânsul ochilor este răspunsul natural atunci când vederea nu este atât de clară sau focalizată pe cât ar trebui să fie. În timp ce noii ochelari ar trebui să prevină strabismul și să te ajute să vezi mai clar, o prescripție greșită sau neactualizată poate, de fapt, să înrăutățească problema. Strânsul din ochi poate provoca de fapt mai multe probleme dacă nu actualizezi rețeta cât mai curând posibil. La fel ca în cazul durerilor de cap, acest tic ocular poate duce la oboseală oculară, ceea ce pune o cantitate inutilă de stres asupra ochilor. Acest lucru poate înrăutăți de fapt problemele de vedere, în special atunci când citești sau lucrezi folosind ecrane digitale pentru perioade mai lungi de timp.
Sensibilitatea la lumină
La fel ca și strabismul, sensibilitatea la lumină poate fi un indicator al faptului că ochii tăi depun un efort mai mare decât ar fi normal. Este firesc să strâmbi din ochi atunci când ești afară la soare, dar a strânge din ochi în timp ce ești în interior din cauza luminii indică cu siguranță o problemă mai serioasă. Acest lucru este valabil mai ales dacă sensibilitatea la lumină este însoțită de durere de cap sau de ochi. În acest caz, o vizită la medicul oftalmolog se impune pentru a identifica problema. Sensibilitatea la lumină nu înseamnă întotdeauna că există o problemă cu prescripția ta de ochelari. Este un simptom comun al multor probleme oculare, inclusiv:
- sindromul ochiului uscat;
- o infecție oculară;
- inflamație;
- traumatism ocular;
- boli oculare.
Vertij
Spre deosebire de amețeli care pot fi vindecate stând jos sau culcat, vertijul este o problemă mult mai gravă. În primul rând, durează mult mai mult decât o criză de amețeală. Pe de altă parte, va continua chiar și atunci când stai așezat sau culcat. Vertijul este adesea asociat cu probleme ale urechii interne, dar poate apărea sau chiar se poate agrava dacă porți ochelari cu o rețetă greșită. Vertijul cauzat de o rețetă incorectă a lentilelor se poate datora unor modificări ale percepției adâncimii. Acest lucru poate apărea atunci când se utilizează un nou tip de lentile, cum ar fi ochelarii de citit sau bifocali. Dacă suferi deja de vertij, atunci aceste noi lentile pot face ca problema să fie mult mai gravă. Cu toate acestea, vertijul poate indica, de asemenea, o problemă de sănătate mai gravă, care necesită tratament imediat (3).
În concluzie, este esențial să te asiguri că ochelarii de vedere pe care îi porți sunt potriviți pentru nevoile tale oculare. Dacă ai vreo îndoială, consultî medicul oftalmolog sau optometrist. Purtarea ochelarilor de vedere nepotriviți poate duce la o serie de probleme, inclusiv dureri de cap, vedere încețoșată și chiar afectarea pe termen lung a sănătății ochilor. Este vital să îți alegi ochelarii corect, ținând cont de prescripția medicului, de forma feței și de nevoile individuale ale ochilor tăi.
Articolul a fost realizat în baza informațiilor preluate din:
(1) Custom Eye Care, „How can you tell if your glasses prescription is wrong?”: https://customeyecare.com.au/how-can-you-tell-if-your-glasses-prescription-is-wrong/
(2) Eye Care & Optical, „5 Signs That You’re Wearing the Wrong Glasses Prescription”: https://hardinvalleyeye.com/5-signs-that-youre-wearing-the-wrong-glasses-prescription/
(3) The health site, „Signs You’re Wearing Wrong Prescription Eyeglasses”: https://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/eye-health-diseases-conditions/signs-youre-wearing-wrong-prescription-eyeglasses-778004/